След арест и екстрадиионно дело съдебните власти в Дания утре ще ни предадат Рангел Бизюрев - основния заподозрян за убийстото на Димитър Малинов (24 г.) от Цалапица.

Случаят предизвика огромен обществен отзвук, като сериозна част от него бе заради бягството на извършителя и затова че двама близнаци, които са помагали на Рангел да скрие деянието, получиха обвинения за укривателство - не и за съучастие.

Самото убийство е от 20 юли 2023 г. Бизюрев обаче имаше късмет - освен че веднъж полицията напълно нелепо го изпусна, укриването му съвпадна и с период, в който заради законови проблеми у нас западните партньори отказваха да изпълняват българските ЕЗА (европейска заповед за арест).

В крайна сметка на 29 ноември 2023 г. той бе задържан в град в Кралство Дания, а тамошните власти ще ни го предадат след решение на две съдебни инстанции – на Градски и на Върховен съд, пишат днес от прокурорския пресцентър.

Ето и оригиналното съобщение:

Съдебните власти в Дания предават на България издирван с Европейска заповед за арест по обвинение на Окръжна прокуратура – Пловдив за умишлено убийство в с. Цалапица

В изпълнение на Европейска заповед за арест, изпратена от Окръжна прокуратура-Пловдив до съдебните власти в Кралство Дания, на 20 март 2024 г. на съдебните власти в България ще бъде предаден обвиняемият Р.Б. Той ще бъде доведен на летище „София“ от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. 

30-годишният Р.Б. е привлечен като обвиняем задочно от Окръжна прокуратура-Пловдив за това, че на 20.07.2023 г. в с. Цалапица, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил Д.М., на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 6 пр. 3 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс. След повдигане на обвинението той бе обявен за издирване, а на 29 ноември 2023 г. е задържан в град в Кралство Дания. Тамошните власти го предават на България след  решение на две съдебни инстанции – на Градски и на Върховен съд, като решението на Върховния съд е окончателно. 

След привеждането на обвиняемия Р.Б. в сектор „Арести“,  Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.