Софиският градски съд освободи окончателно Илко Захариев, станал известен като Червения пират. След като преди седмица Софийският районен съд взе решение да освободи Захариев, прокуратурата протестира определението с мотивите, че води скитнически начин на живот и има вероятност да се укрие, както и да извърши нови престъпления.

Както Клуб Z писа, Районният съд изрази сериозни резерви, че писаните текстове са авторство на Захариев, който има видими психически проблеми.

Днес СГС потвърди решението на първата инстанция. Според съда от изпратените съобщения не може да се направи извод за реални действия и изпълнение на заплахите от страна на Илко Захариев.

Съдебно-психичната експертиза на Захариев, която бе назначена на 35-годишния мъж 6 март, все още не е готова.

„Защо прокуратурата толкова време държи този човек да бъде държан в следствения арест? Той ми се оплака, че там му дават хапчета. Аз не съм уведомяван лекар да му е назначавал лечение.

Тъй като има и друго дело, което се води по Закона за здравето, там не знам как ще се придвижи – възможно е да бъде приведен в лечебно заведение”, заяви Георги Георгиев, служебен защитник на Илко Захариев, пред Нова тв.

Интересно е, че по другото дело, което е с почти същите обвинения - че е заплашвал хора чрез имейли (само, (е жертите не са известни, б.р.), прокуратурата иска принудително лечение, а не арест.