Софийският районен съд отмени мярката за неотклонение „задържане под стража” и не наложи никаква друга на Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Така той следва да бъде освободен в срок до три дни, ако решението на съда не бъде протестирано от прокуратурата.

„Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам”, посочи Захариев, цитиран днес от Нова тв.

Както Клуб Z писа, след като съдията от ОС-Плевен Владислава Цариградска даде поредица от интервюта, в които изнесе данни за притеснителни запахи срещу себе си, шефът на ГДБОП обяви изненадващо, че автор на всички тях е лице със скитнически начин на живот.

Именно той вкара в употреба и прозвището на Захариев - Червения пират. Освено това младият мъж, който видимо има психическо разстройство, бил автор и на заплахите срещу Мария Габриел и училищата с бомби.

Според съда обвиняемият в миналото е бил автор на множество електронни писма - до прокуратурата, МВР или други. Адресирал реплики до лица, за които е известно, че са обществено известни. Или пък срещу такива, за които се знае, че в последните месеци са публично известни, намират място в публикации и телевизионни предавания (междувпрочем, по друго дело срещу Захариев има искане на прокуратурата не да бъде в ареста, а да бъде настанен в психиатрично заведение по Закона за здравето - б.р.).

Съдебният състав отчете, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а просто иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната. Или пък цели да придобие някаква обществена известност.

„Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление.

На подобен извод сочи и използваният изказ. Несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга”, се казва в решението на съда.

Още по-интересно съждение направи съдията - че човекът, който стои пред него в залата, не може да е писал имейлите. В крайна сметка съдът се запозна с текста им. И обяви, че стилът не подсказва Захариев да е в състояние да се изразява така.

Бащата на младия мъж, който дойде също в Районния съд, каза, че не го е виждал от 11 г. И живеел с мисълта, че той си е съвсем нормален студент в София.

Сега той пое ангажимент да го лекува при психиатри, както и обяви, че има финансовите възможности да гледа сина си нормално.

Иначе след като на 3 март същият съд веднъж остави в ареста "Пирата", заради объркване с жалбите на адвоката му срещу мярката, днес отново казусът бе на вниманието на СРС, а не на Градския съд.

Засега обаче, впреки произнасянето, Захариев физически остава в ареста - поне докато не изтече срокът, в който прокуратурата има право да протестира.