Лица, подсъдими по „дела шамари“ – предимно журналисти и правозащитници, ще могат да искат от съдиите да прекратят на възможно най-ранен етап явно неоснователни искове.

Това вече ще бъде възможно, след като страните членки (Съветът) на ЕС одобриха Директива за защита на лицата, ангажирани в публично участие, срещу явно неоснователни искове или съдебни производства, с които се злоупотребява.

Става дума за т.нар. стратегически дела срещу участието на обществеността. Те са известни с английската абревиатура SLAPP и се получава игра на думи. Slap означава „шамар“.

Съдилищата трябва да решават колкото се може по-бързо за ранно прекратяване.

Ако бъде сметнато, че със съдебното производство се злоупотребява, магистратите могат да решат, че разходите трябва да бъдат поети от ищеца, включително наемането на защитник от страна на ответника. За да бъде гарантирано, че обвиняемият ще бъде компенсиран, съдът може да постанови ищецът да осигури финансово обезпечение на разходите по делото. Същото може да важи и за щетите, претърпени от ответника, ако е това е предвидено в националното законодателство.

„Делото шамар“ може да има трансгранични последици, освен ако двете страни не са базирани в същата страна членка, в която е и съдът, разглеждащ случая.

Ако лице, живеещо в ЕС, бъде подсъдимо по „дело шамар“ в трета страна, държавите членки трябва да откажат да признаят и прилагат съдебното решение в случай, че във въпросната страна членка то бъде сметнато за явно неоснователно или че с него се злоупотребява.

Държавите от ЕС трябва да въведат правила, които да позволят на асоциации, организации и профсъюзи да подкрепят ответника или да осигуряват информация за процедурите.

Директивата ще влезе в сила на 20-ия ден след обнародването й в Официалния вестник на ЕС. Страните от ЕС имат срок от 2 години за транспонирането й в националните си законодателства.