Николай Денков (вицепремиер), Асен Василев (финанси), Андрей Цеков (регионално развитие), Атанас Славов (правосъдие), Богдан Богданов (икономика), Кирил Вътев (земеделие), Димитър Илиев (спорт), Георги Гвоздейков (транспорт), Зарица Динкова (туризъм), Йорданка Шалапатова (социална политика), Катя Панева (здравеопазване).

Това са предложените от ГЕРБ за министри в кабинета "Габриел", направили си отвод с нарочни заявления - общо 11 души на брой - всички от "Продължаваме промяната-Демократична България".

По-интересно обаче е кои не са си направили такъв, защото това е показателно за това дали те наистина са били министри на ПП-ДБ - тема, която стана актуална покрай полицейското насилие от миналия ноември, когато премиерът поиска оставката на МВР министъра, а ГЕРБ и ДПС застанаха твърдо зад него и той така и не я подаде.

И така - в списъка "Габриел" е Калин Стоянов - министър на вътрешните работи. Той не е сред подалите заявление, че не желае да е част от състава на кабинета.

Там е и министърът на културата Кръстьо Кръстев. Също иска да остане в правителството на Габриел.

Министърът на образованието Галин Цоков също не си е направил отвод.

Същото важи и за Валентин Мундов - сега зам.-министър на електронното управление, предложен за министър.

На ГЕРБ досега бе и министърката на иновациите Милена Стойчева - заместена от списъка на ГЕРБ с председателя на парламента Росен Желязков. Логично - по същата причина - партийна принадлежност, отвод няма как да си направи и Христо Гаджев - предложен за министър на отбраната на мястото на Тодор Тагарев. Същото важи и за Жечо Станков, титуляр на Бойко Борисов за Министерство на енергетиката вместо сегашния министър Румен Радев. Както и за Ивелина Василева (екология). Сега титуляр е Юлиян Попов.

Това дава отговор на въпроса имала ли е ГЕРБ министри и зам.-министри в правителството и досега - нещо, за което тя не признаваше, а ПП-ДБ също никога не призна - с изключение на Калин Стоянов, когото след полицейския произвол на протеста срещу БФС бе посочен от съпредседателя на ПП Кирил Петков като номинация на Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ всекидневно повтаряше, че цялата изпълнителна власт е в ръцете на обединението.