Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Международния олимпийски комитет (МОК) в "расизъм и неонацизъм" заради решението да не допусне руските състезатели на парада на спортистите по време на откриването на Олимпийските игри в Париж през лятото.

Те и беларусите ще могат да присъстват на стадиона, но няма да дефилират.

Така между МОК и Кремъл отново прехвърчаха искри. Поначало спортистите на двете страни, които спечелят квоти за Игрите и бъдат допуснати, ще се състезават като неутрални - без държава, знаме, символи, химн, делегация и т.н.

"Тези решения показват до каква степен се е отдалечил МОК от принципите, към които декларира, че се придържа, и как потъва в расизъм и неонацизъм", каза Мария Захарова.

В последните дни напрежението между Русия и МОК се засили, след като в Москва обяви, че пред септември ще проведе Игри на приятелството, с които цели да конкурира Олимпиадата. За този проект, идеята за който идва лично от Владимир Путин, се заговори още преди месеци.

Вчера от МОК заявиха, че с това състезание Русия иска да "политизира спорта". Комитетът не се противопоставя на самата надпревара, на това, че не е под нейната егида - има и други такива, а че страната кани спортисти чрез "дипломатически канали", в разговори на правителствено ниво.

В декларация се призовава страните да откажат участие и подкрепа на Москва.

"За да бъде още по-явна политическата им мотивация, те умишлено пренебрегват спортните институции", подчертаха от МОК и допълниха, че виждат "циничен опит" да се използват спортистите за "цели за политическа пропаганда" в нарушение на олимпийската харта.

Освен това Международният олимпийски комитет обвини Москва в "абсолютна липса на респект за световните норми за борба с допинга", напомняйки опасенията на Световната антидопингова агенция по отношение на Игрите на приятелството заради допинг измамите по време на Зимните игри в Сочи.

"Тази позиция е подсилена от факта, че Руската антидопингова агенция не се подчинява на световния антидопинг код, както и, че няма сертифицирана лаборатория в Русия", добавиха от МОК. 

Неофициално, представител на МОК коментира пред "Франс прес", че се обмисля наказание за спортисти, федерации и олимпийски комитети за участието им в Игрите на приятелството, планирани да се проведат в Москва и Екатеринбург.

"Това е сплашване на спортисти и напълно подкопава авторитета на МОК", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по този повод.