Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Аерогари оказа съдействие на служители от Министерството на правосъдието при конвоирането на екстрадирания от Кралство Дания обвиняем - 30-годишен български гражданин.  Действията по екстрадицията са осъществени късно вечерта на 20 март 2024 г. в изпълнение на Европейска заповед за арест, изпратена от Окръжна прокуратура - Пловдив до съдебните власти в Кралство Дания.

Това събщи рано тази сутрин МВР. Става въпрос за Рангел Бизюрев - главния заподозрян за убийството на 24-годишния Димитър Илиев от Цалапица. Случаят предизвика масови протести за законност - включително и преграждане на магистрали.

Бизюрев ни е предаден на ГКПП „Аерогара София“ след полет през Мюнхен. На кадрите се вижда, че едрият мъж е воден с колан с пранги на краката (както междувпрочем бе конвоирана и под 50-килограмовата Десислава Иванчева навремето, б.р.)

"На граничния пункт е  установена самоличността на задържания и е извършена справка в автоматизираните информационни системи на МВР. Той е привлечен задочно като обвиняем от Окръжна прокуратура - Пловдив за извършено от него тежко криминално престъпление на територията на с. Цалапица", пишат още от МВР.

Клуб Z припомня, че убийството предизвика масово възмущение - освен заради нелепото изпускане от страна на МВР на заподозрения, така и поради факта, че двама близнаци, които са му помогнали да укрие трупа на младата жертва, са привлечени за укривателство, а не за съучастничество.

Издирването му и Европейската заповед за арест пък съвпаднаха с период, в който българските ЕЗА не се изпълняваха от западните ни партньори заради законови пропуски.

След повдигане на обвинението мъжът бе обявен чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР за издирване в Шенгенската информационна система и на 29 ноември м.г. бе установен и задържан на територията на Кралство Дания. Предаването му на България е извършено след решение на две съдебни инстанции - на Градски и на Върховен съд, като решението на Върховния съд е окончателно.

Обвиняемият първо бе конвоиран до следствения арест в Пловдив.

Без изненади - по-късно през деня и Окръжният съд го остави с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Обвиненията в убийство от страна на прокуратурата вече са му официално предявени.