Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалби на три шахматни федерации за законосъобразността на издадения от държавата лиценз на БФШ 2022, обяви структурата, начело на която е доц. Венета Петкова.

Така реално потвърждава, че лицензът е даден законно от страна на служебния спортен министър Весела Лечева.

От месеци тя се бори за власт срещу БСФШ, която беше създадена през есента на м.г. след намеса на международните институции ФИДЕ и ЕСШ за спиране на кризата в българския шахмат. БСФШ, с шефове Милен Василев и Антоанета Стефанова, беше приета за член от тях, което задълбочи проблемите.

А въпросните жалби са от федерации, които доскоро също се бореха за властта.

"Със свое Решение 3443/20.03.2024 Върховният административен съд потвърди законосъобразността на издадения спортен лиценз на Българска федерация по шахмат 2022. Със същото решение върховните съдии отхвърлят жалбите на Сдружение „Българска федерация по шахмат“, Сдружение „Българска федерация по шахмат 1928“ и “Българска федерация по шах” като неоснователни, заявява БФШ 2022 в официално изявление.

Спекулациите около лиценза на федерацията служеха като основа за негативна кампания, която възпрепятстваше нормалната дейност, сключването на договори с Министерството на младежта и спорта, както и със спонсори. Настоящото решение дава спокойствие в работата на БФШ 2022 за развитие на спорта ни, а също така е реален шанс обединителните процеси в шахмата да продължат."

С последното се имат предвид опитите на БОК и ММС да се стигне до обединение между спорещите структури - на първо време чрез преговори. Те са разбраха за това на среща с министър Димитър Илиев - чрез контактни групи.

"Клубовете, които са редовни членове на лицензираната федерация, могат да планират дългосрочно дейността си - техните права са защитени. Заслужава да се отбележи, че това е и възможност шахматните хора да спрат да се влияят от външни лица, които се прехранват от скандали, разделение и обжалвания. Спекулациите не могат да бъдат начин на общуване, и е време токсичните лица да напуснат шахматната общност", казва още БФШ 2022.

А от последния абзац излиза, че въпросните преговори скоро стартират:

"Трябва да се приеме от всички, че лицензирана е Българска федерация по шахмат 2022, и това да е основа за надграждане на успехите в този спорт. Този позитивен знак идва в навечерието на разговорите между контактните групи на БФШ 2022 и БСФШ. Надяваме се те да бъдат градивни, в интерес на шахматистите и клубовете – интерес, за който винаги сме работили. Обединение в рамките на лицензираната федерация е единственият верен път за реален прогрес на родния шахмат!"