Среща между шефове на спорещите за власт федерации по шахмат и спортния министър Димитър Илиев не доведе до реален напредък за обединение или някакво примирие.

Присъстваха доц. Венета Петкова (БФШ 2022), Милен Василев (БСФШ), Небие Кабак, председателката на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта и др. Разговорът, инициативата за който бе на Илиев, беше излъчен онлайн.

По негово настояване ще бъдат създадени контактни групи от по трима души, представители на двете организации. Те ще се събират и разговарят с цел сближаване на позициите и намиране на решение. Не беше фиксирано време за това.

Както Петкова, така и Василев отказаха да отстъпят и направят компромис, който да доведе до добър край. Проблемът идва от това, че БФШ 2022 притежава лиценз от държавата, а БСФШ членува във ФИДЕ и ЕШС (Европейският шахматен съюз). 

От името на БСФШ, в която почетен председател е гросмайстор Антоанета Стефанова, а Георги Градев - правен експерт, Василев отново предложи Петкова да получи поста зам.-председател и да отговаря за целия вътрешен календар. 

От своя страна преподавателката в НСА поиска обединението да стане или чрез БФШ 2022, или чрез създаване на нова федерация. Второто трябвало да се случи на Общо събрание, като клубовете да решат кой иска да ги управлява.

На въпроси от страна на Милен Василев и министър Илиев как ще се реши въпросът с членството в международните организации, Петкова предложи това да стане с писмо, подписано от всички замесени и от министъра на спорта. Този вариант категорично бе отхвърлен от боса на БСФШ с аргумента, че така се рискува България отново да изпадне в международна изолация.

Илиев няколко пъти увери, че пари от държавата ще има, но спорещите трябва да сложат край на враждата си. Стигна се до спорове и нападки между Петкова и Василев, прекъсвани от Димитър Илиев с призиви да не се гледа в миналото, а в бъдещето. Също така не собствения интерес, а "голямата картина - шахмата".

Бившият автомобилен пилот също така изтъкна, че може да бъде само медиатор, но не и да се меси пряко в процесите.

"И по време на самата среща се видя, че има достатъчно много поводи за разединение. Връщаме ли се обаче назад, няма да има добро решение. Моят апел е към двете организации е да се търси как да се върви напред в обща посока.

Темата е от изключително голямо обществено значение, касае спорт, който българите много обичаме, така че се надявам в скоро време да излезем с някакво положително решение на казуса", коментира министър Илиев пред репортери след края на сбирката.

"Оптимист съм и вярвам, че разумът ще надделее и ще се намери такова решение, защото крайната цел е нещо много по-голямо от тези две страни, които спорят. Сближаващата линия трябва да е тази българските спортисти да могат да участват както на национални, така и на международни първенства", добави той.

"Нашата роля в момента е да бъдем медиатори, защото не е наш ангажиментът федерациите да се обединят. Нашата цел е спортистите ни да получат необходимото спокойствие и подготовка и да бъдат обезпечени за участието си в националните и международните турнири", рече от своя страна Кабак.