Спорещите за власт в българския шахмат две федерации - БСФШ и БФШ 2022, задочно се скараха и разделиха и за решение на Спортния арбитраж в Лозана (КАС).

БФШ 2022, която има лиценз от държавата (чрез Министерството на младежта и спорта), заведе дело в КАС срещу Международната федерация (ФИДЕ), която в края на м.г. даде членство на БСФШ и пренебрегна БФШ 2022. Двете бяха подали документи, но малко преди края на процедурата втората бе извадена от надпреварата.

Така тя потърси правата си в Лозана. 

Георги Градев, правен съветник на БСФШ и кандидат за президент на БФС, обяви днес, че КАС е отхвърлил искането на БФШ 2022 за спиране на действието на решението на Общото събрание на ФИДЕ - описаното по-горе. 

Предстои обаче решението по целия казус - по същество за жалбата на БФШ 2022 за самата процедура, гласуването и т.н.

По-късно дойде отговор в този смисъл от въпросната федерация, начело на която е доц. Венета Петкова.

Позицията гласи следното:

“Разпореждането на CAS касае единствено временната мярка – спиране на действието на решението на ФИДЕ, която поискахме, преди делото да бъде разглеждано по същество. В този смисъл не е от значение за крайното решение по делото и не оказва влияние върху същото.

Съдът е подходил строго формалистично, доколкото представените до момента доказателства не са разглеждани подробно. В мотивите си CAS посочва, че поддържането на статуса на БСФШ като член на ФИДЕ до окончателно решение на съда не може да доведе, според тях, до НЕПОПРАВИМИ вреди за БФШ 2022.

Тепърва предстои разглеждането на делото по същество и обсъждането на представените от страните материали и доказателства, за да може CAS да се произнесе с окончателно решение по спора.

БФШ 2022 продължава да изпълнява задълженията и да упражнява правата си съгласно издадения лиценз. Вярваме, че разрешаването на правните спорове ще се случи в най-добър интерес на шахматните клубове и шахматистите.”

Така разделението между двете организации продължава да се задълбочава. Нито една от двете не иска да отстъпи и направи компромис, който да доведе до "заравяне на томахавката".

През миналата седмица имаше среща за намиране с допирни точки с министъра на спорта Димитър Илиев и шефката на ресорната комисия в парламента Небие Кабак. Те бяха в ролята на "модератори", но всичко, което бе постигнато, беше обещание за сформиране на контактни групи, които да се срещат и търсят решение за край на кризата.

Общото впечатление обаче е, че за момента много трудно ще се намери решение, така българският шахмат ще продължи да страда.