Правосъдното министерство е причина да се забави криминилазирането на принадлежността на български граждани към "Ислямска държава" (ИД), споделиха пред Клуб Z източници, близки до правителството.

Работна група изготвя становище, което да подготви приемането на закона. По промяната на Наказателния кодекс се работи от декември 2014 г.

Работната група се състои от представители на различни ведомства, сред които правосъдното и външното министерства, МВР, ДАНС, Гранична полиция, Националната разузнавателна служба, Агенцията за бежанците и други. От правосъдното министерство обаче обърнали внимание, че няма хора от Върховния касационен съд (ВКС) и Главна прокуратура. А присъствието им било задължително за изготвяне на становище.

"Да, наистина обърнахме внимание на липсата на магистрати. А присъствието им е световна и много добра практика при изготвянето на такива становища и промени в законодателството. Министерството на пръвосъдието редовно участва в заседанието на работната група, но ако има забавяне, то не е по наша вина. Освен това, за какво забавяне може да става дума при положение, че групата е създадена на 10 декември, а първото й заседание е било на 12 декември?", коментираха от ведомството за Клуб Z.

Към момента властите в България нямат данни за наши граждани, които да се бчият в редовете на ИД, каза по-рано външният министър Даниел Митов.

"Но това не означава че не трябва да приемем законодателство. Трябва да го отчитаме като опасност. Самата криминализация не е панацея и не е мярка сама по себе си. Трябва да се работи идеологията на ИД да бъде делегитимирана", допълни той.

„Идеологията на ИД няма нищо общо с исляма. Трябва да можем активно да обясняваме проблема и да не се създават условия за радикализация сред определени страни в обществото. Това е част от мерките - засилената координация между службите", каза още Митов.

Той уточни, че опасността е реална, тъй като България вече е била обект на терористична атака. Явно той имаше предвид атентата на летище "Сарафово" край Бургас на 18 юли 2012 г. срещу израелски туристи. Тогава загинаха петима туристи и българският шофьор на техния автобус. България и Западът подозират за атентата проиранската шиитска групировка "Хизбула".

Засега България не предвижда втора доставка на оръжие за кюрдите, живеещи в районите, където действа ИД. При влошаване на обстановката в Северен Ирак и в случай, че джихадистите завладеят нови територии, въпросът обаче може да бъде преразгледан, уточни дипломат номер 1.