Никой от нас не иска да разваля отношения, градени с години. Това каза румънският президент Клаус Йоханис в отговор на въпрос дали е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте кандидатурата му за лидер на НАТО, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Държавният глава участва в срещата на върха за ядрената енергетика в Брюксел. 

Попитан дали е разговарял с представителите на съюзниците, които са декларирали подкрепата си за Рюте - САЩ, Обединеното кралство и Франция, Йоханис каза: 

"Тези позиции ще бъдат изразени от съответните държави, от техните представители, не от мен. По тези въпроси не се правят изявления, освен във формат НАТО. Но мога да ви кажа, че има много добри разговори като с премиера Рюте се срещаме на всеки Съвет и среща на върха и разговаряме. Имаме абсолютно нормални отношения". 

Запитан какво го отличава от Марк Рюте, Клаус Йоханис отговори: 

"Тъй като това е нетипична конкуренция, не мисля, че е моя роля да казвам за другия състезател как ще се справи и какво ще направи. Мисля, че това, което ни отличава, е нашата география, нашата история и със сигурност нашите подходи. И двата са много конструктивни, но малко по-различни по отношение на бъдещето на НАТО." 

С коментар по темата излезе и самият Марк Рюте.

В кулоарите на срещата на върха в Брюксел той бе запитан от нидерландски журналист какво би било да седне на една маса с някого, който се смята за по-добър за ръководител на Северноатлантическия алианс.

"Той е прекрасен човек. Той е президент на Румъния от 10 години и почти винаги сме работили добре. Той е надежден лидер за своята страна. За НАТО, както знаете, не казвам нищо", отговори Рюте.