Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. 

"За" бяха 161 депутати, "против" - 56 , трима се въздържаха. "За" бяха народните представители от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС  и „Има такъв народ“. "Против" гласуваха от  "Възраждане", "БСП за България" и четирима нечленуващи в парламентарна група народни представители.

В дискусията участваха основно представители на опозицията. От "Възраждане" описаха ратификацията като "една голяма кражба", а парламентът е "гумен печат".

"Всичко е заради технологията  АР1000", каза Борислав Гуцанов (БСП).

За пореден път от левицата припомниха, че има една-единствена централа, която работи по тази технология Гуцанов отбеляза, че  Великобритания се е отказала от тази технология и няма нито една страна в Европа, която да е готова да стане експериментална площадка.

"Защо се натискате и слагате наколенки, това ще е "черна дупка", в която парите ще потънат, но ядрена мощност няма да бъде изградена", заяви Борислав Гуцанов.

Той отбеляза, че БСП винаги е била за ядрената енергетика, но иска реални действия, а не "поредната кражба".

"По каква логика ще подпишем с канадска фирма, чието ръководство е в САЩ, какво ще направи американското правителство, ако тя фалира", попита колегата му Румен Гечев. "Какво става с парите на българския народ", добави той.