Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинетен акт за умишлено причинена смърт при управление на МПС срещу Петър Тодоров.

Към 23:17 ч. на 2 септември миналата година той блъсна смъртоносно на "зебра" на ул. "Гурко" 15-годишния Филип.

При това той беше с 2,1 промила алкохол в кръвта, а в колата си - стар "Мерцедес", возеше жената, с която живее, и малко дете.

Младият мъж, който работи нелегално монтаж на климатици и се определя като "полуразведен", даде по време на една от мерките за неотклонение безумното обяснение, че "дал газ, за да мине пред пешеходците". Както и че пил само 6 бири.

"П. Т. се движел с 88 км/ч при разрешена скорост 30 км/ч и не пропуснал пресичащия по пешеходната пътека от ляво надясно по посоката му на движение пешеходец – 15-годишният Ф. А. В резултат на това обвиняемият реализирал пътнотранспортно произшествие с последния, като допускал причиняването на смъртта на пешеходеца, който починал "на място", пишат днес от държавното обвинение.

Естествено, обвинението в умишлено причиняване на смърт е много по-сериозно от това по непредпазливост. С последното например се размина Георги Семерджиев, въпреки че уби две момичета при сходни обстоятелства - с наркотици и много превишена скорост (в неговия случай - 166 км/ч. в града, б.р.).

Обратно на това - заради самонадеяното му поведение ВКС се произнесе, че евентуален умисъл е имало при Кристиан Николов, който уби Милен Цветков на кръстовището на "Хладилника".

Предстои да се насрочи първото разпоредително заседание по делото. 

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за умишлено причинена смърт при управление на моторно превозно средство

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за умишлено причинена смърт при управление на моторно превозно средство – престъпление по чл. 342, ал. 3, б „в", пр. 1, вр. ал. 1, пр. 3 НК.

Според обвинителния акт на 02.09.2023 г., около 23:17 ч., в гр. София, обвиняемият П. Т. управлявал лек автомобил по ул. „Ген. Гурко" с посока на движение от бул. „Васил Левски" към бул. „Г. С. Раковски". Водачът бил употребил алкохол и в кръвта му имало концентрация 2,1 промила. В района на кръстовището с ул. „Цар Иван Шишман", на прилежаща пешеходна пътека, нарушил правилата за движение по пътищата. П. Т. се движел с 88 км/ч при разрешена скорост 30 км/ч и не пропуснал пресичащия по пешеходната пътека от ляво надясно по посоката му на движение пешеходец – 15-годишният Ф. А. В резултат на това обвиняемият реализирал пътнотранспортно произшествие с последния, като допускал причиняването на смъртта на пешеходеца, който починал „на място".

Разследването е извършено от Сектор „Разследване на транспортни престъпления" – СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.