Страните членки (Съветът) на ЕС се споразумяха да санкционират 30 лица и дружества заради смъртта на Алексей Навални.

Това съобщи върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел в края на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Той не даде повече подробности.

Навални почина на 16 февруари в колония зад полярния кръг, където излежаваше присъда. Той бе враг номер 1 на президента Владимир Путин.

Мерките са по сега съществуващия Глобален санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права. Миналата седмица стана ясно, че се подготвя нов санкционен режим, насочен специално срещу Русия, който ще бъде наречен на името на Навални.

Същевременно външните министри постигнаха днес политическо споразумение за санкции срещу „Хамас“ и срещу еврейските заселници екстремисти на Западния бряг, тормозещи мирното палестинско население, каза Борел. След като доста време е имало противоречия, сега се е стигнало до солиден компромис. Борел се надява съвсем скоро санкциите да бъдат наложени.

Ситуацията в ивицата Газа е тревожна. Преди започването на Съвета Борел заяви, че ако до терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври ивицата е била най-големият затвор в света на открито, сега тя представлява най-голямото гробище на открито. Дипломат номер 1 на ЕС допълни, че над 70 на сто от хората там са застрашени от гладна смърт. Такива са данните на Световната програма по прехраната (СПП) към ООН.