Руският президент Владимир Путин обяви 24 март за ден на траур във връзка с терористичната атака в "Крокус сити хол" край Москва. Това съобщил самият той по време на обръщение към руснаците, предаде ТАСС.

"Изказвам своите дълбоки, искрени съболезнования на близките на жертвите и на всички, които загубиха своите близки. Цялата страна, целият ни народ скърби с вас. Обявявам 24 март за ден на национален траур", е заявил руският президент.

Той нарече "кървав атентат" снощната атака. В телевизионно обръщение, цитирано и от БТА, той каза, че всички нападатели са били заловени и добави, че те са се опитали да избягат в Украйна. Имали осигурен "прозорец" за преминаване на границата.

"Всичките четирима преки извършители на терористичния акт, всички онези, които са стреляли и са убивали хора, са открити и задържани. Те са се опитали да се укрият и са се движили към Украйна. По първоначални данни, от украинска страна за тях е бил подготвен "прозорец" за преминаване на държавната граница", са буквалните му думи, цитирани от БНР.

Руският президент не предостави доказателство за твърдението си за опита за бягство в Украйна, отбеляза АП. Афганистанският клон на групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в свои канали в социалните мрежи. Източник от американското разузнаване потвърди по-късно, че ислямистката организация е отговорна за нападението.

"Обръщам се към вас във връзка с кървавия, варварски терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, невинни хора, наши сънародници, включително деца, юноши и жени“, заяви президентът в началото на своето изявление. 

„Задържани са общо 11 души. Федералната служба за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и разкриване на цялата съучастническа база на терористите. Тези, които им осигуряват транспорт, очертават маршрути за бягство от местопрестъплението, подготвят тайници, скривалища на оръжия и боеприпаси. Повтарям, разследващите и правоохранителните органи ще направят всичко, за да установят всички подробности около престъплението", посочва руският президент, цитиран от бТВ.

“Очевидно, че сме изправени не просто пред внимателно цинично планирана терористична атака, а пред подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора. Престъпниците хладнокръвно и целенасочено тръгват да убиват, да стрелят от упор нашите граждани, нашите деца. Точно както някога нацистите са извършвали кланета в окупираните територии, те решават да организират показна екзекуция, кървав акт на сплашване. Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще понесат справедливо и неизбежно наказание. Които и да са те, който и да ги ръководи”, заявява Путин.

“Ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, подготвили това зверство - нападението срещу Русия и нашия народ. Знаем каква е заплахата от тероризма. Тук разчитаме на взаимодействие с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови на практика наистина да обединят усилията си в борбата срещу общия враг - международния тероризъм с всичките му проявления."

Освен "нацистите" той вкара и понятието за "нечовеците", като спомена и "другарите от фронта":

"Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат националност, ги очаква една незавидна съдба – възмездие и забрава. Те нямат бъдеще. Сега нашият общ дълг е нашите другари от фронта, всички граждани на страната, да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че ще бъде така“, отбелязва руският държавен глава.

Изявлението му идва повече от 15 часа след терористичния акт в залата, който взе - по информации до момента - 150 жертви.

Без особени изненади, малко по-рано бе съобщено, че руският президент е разговарял по телефона с беларуския си колега Александър Лукашенко, който е изразил съболезнованията си във връзка с терористичната атака срещу концертната зала "Крокус сити хол". Това е съобщил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Песков е заявил пред репортери, че Путин и Лукашенко са потвърдили готовността си да си сътрудничат в борбата срещу тероризма.

Украйна отрича, светът изрази съболезнования

Украйна не е замесена в стрелбата край Москва и предположенията за украинска връзка "нямат нищо общо с реалността", заяви буквално няколко часа по-късно говорител на военното разузнаване в Киев.

"Това, разбира се, е поредната лъжа на руските спецслужби, която няма нищо общо с реалността. Украйна не е замесена в тази терористична атака.

Украйна защитава суверенитета си срещу руските нашественици, освобождава собствената си територия и се бори с армията и военните обекти на окупаторите, а не с цивилни", каза Андрий Юсов - говорител на Военното разузнаване на Украйна, цитиран от БНТ.

Шок от случилото се и съболезнования за близките на жертвите изразиха повечето европейски държави, както и Съединените щати и Европейският съюз.

"Като страна, която добре познава кървавото и коварно лице на тероризма, споделяме болката на руския народ", каза турският президент Ердоган. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че "Ислямска държава" представлява заплаха за всички хора и призова за взаимни действия срещу групировката.

"Недвусмислено осъждаме нападенията, насочени срещу посетители на концерт в Москва. Нищо не може да оправдае подобно отвратително престъпление", заяви говорителка на 32-членния военен алианс НАТО, цитирана от ДПА.

"Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на жертвите и техните семейства", каза още тя.