"Фалшива среща" на "чужди партии, стари лица, без нови идеи" - така БСП вижда учредяването на движение "Бузлуджа" от опозиционери на Нинова, обявиха от централата на социалистическата партия.

"Абсурдно е членуващи в други партии да организират движение вътре в БСП. Нечленуващи в БСП да искат свикване на извънредно заседание на конгрес на БСП. Това минава всякакви граници на политическа логика и морал", се посочва в съобщението.

И подчертават, че мнозинството присъстващи са били представители на други партии - множеството отломки от столетницата през последните две десетилетия, АБВ, "Движение 21", Изправи се.Бг и други. Но пропуска факта, че срещата е по инициатива на софийската организация на БСП и нейният председател Иван Таков, в нея участваше и бившият премиер и все още член на левицата в Тройната коалиция Сергей Станишев.

"Претенциите за морална алтернатива се разбиват на пух и прах във фактите", твърдят от централата. "Вместо очакваните нови идеи за модерна лява политика и нови лица, хора извън БСП искат оставката на лидера на партията."

А именно - че АБВ на Първанов управлява заедно с ГЕРБ и тогава въвежда "убийствената пенсионна реформа". А по времето на Станишев е въведен плоският данък.

Основна теза на учредителите на "Бузлуджа" е че левицата се нуждае от нов лидер - Корнелия Нинова не би трябвало да има право на още един мандат, а провалите й са твърде много и е нужно левицата да се обедини. Нинова обаче видно държи под контрол повечето организации на партията извън столичната.

От Движение "Бузлуджа": Ние сме социалисти, фалшива е Нинова

Време е председателят и тясното ръководство на БСП да докажат, че наистина са леви хора - като поработят като редови социалисти. Това обявиха по-късно днес в общо изявление 10 от "изключените" от БСП на заседанието на конгреса преди повече от година. Ана Пиринска, Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Николай Бериевски, Кирил Добрев, Петя Мхалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов и Петко Димитров са си възстановили членството според устава.

"Фалшива е Корнелия Нинова, ние сме социалисти", пишат още те.

И подчертават, че в новото движение са се записали над 500 редови членове на столетницата.