Преди девет месеца ГЕРБ-СДС дадоха дума - че ще има ротация. Сега единствено трябва да я спазят.

Това обяви премиерът в оставка Николай Денков в специално обръщение по БНТ преди централната емисия новини.

"Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме Мария Габриел за министър-председател и външен министър без промяна на състава на Министерски съвет", заяви той. "Колеги от ГЕРБ-СДС - ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди девет месеца дума, ще се отметнете ли отспоразумението за реформи, ще пратите ли държавата отново в пореден цикъл от избори."

По-късно PR-ът на ГЕРБ Никола Николов коментира в социалните мрежи изказването на Денков със следните думи:

"Тези хора или абсолютно нямат връзка с реалността или имат проблем с паметта! Този вариант беше предложен от ГЕРБ още на 17 март, но беше отхвърлен от ПП-ДБ."

По-рано днес Мария Габриел обяви, че ще оттегли кандидатурата си като министър-председател, тъй като от "Продължаваме промяната-Демократична България" са излезли с поредно ново искане - не само да не бъде сменен министърът на отбраната Тодор Тагарев, но да бъде МВР министърът Калин Стоянов - който е предложен за поста от ГЕРБ.

"Казваме "не" на постоянните нови условия", отбеляза тя.

Габриел каза още, че нейната партия няма да подкрепи правителство с втория мандат, и че трябва да се отиде на избори.

"Обещанията трябва да се спазват" - посочи още днес Денков, като през цялото време се позоваваше на декларацията, която той и Габриел изчетоха миналата пролет. В нея се предвиждаше ротация само на премиерите. Впоследствие, малко преди ротацията, и ГЕРБ, и ПП-ДБ обявиха, че по отношение на състава на Министерския съвет, двамата премиери ще решават кого да запазят и кого не. "Съгласихме се за ротация на премиерите и ротация на министри само при съгласие" - припомни Денков