Втори опит - Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса отново вика градския прокурор на София Илиана Кирилова, която "учтиво отклони поканата" да се яви на 14 март.

Това става ясно от обявения дневен ред за утрешното заседание на комисията.

Кирилова ще бъде питана "относно евентуално наличие на групи за влияние в Софийска градска прокуратура и предприети мерки от страна на ръководството на СГП". На предходното заседание Кирилова не се яви, като изтъкна и следния мотив: вече дала интервю за медиите - а те по-бързо и ефикасно стигали до гражданите. "В крайна сметка действията на прокуратурата подлежат на съдебен контрол, а не и на парламентарен", написа още тя до депутатите в писмото с "учтивото отклоняване на поканата", както бе формулирала.

Преди няколко дни Антикорупционният фонд публикува показания от 2023 година на градския прокурор, която споделя за реакцията си след излизането на първите епизоди на разследването на "Осемте джуджета" през юни 2020 година. От тях става ясно, че Кирилова и Петър Петров-Еврото и бившата му съпруга Любена са били семейни приятели. Познанството им датирало от далечната 1997 г.

Дали парламентът отново ще получи учтиво отклонение - предстои да видим.

Предвидено е и изслушване на главния инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова - за това правил ли е инспекторатът проверки по сигнали около казуса. Отговорът вече е ясен. От ИВСС казаха, че не са.