"В същата секция под телевизора в хола се намериха и иззеха множество документи и папки с документи... и (се) запечатаха в найлонов чувал."

Това е само една от фразите, описващи прелюбопитния обиск в нощта на 30 май 2023 г. на адрес на ул. "Свиленица" в София, обитаван от Петьо Петров - Еврото.

Днес АКФ публикува протоколи от претърсвания и изземвания в две от жилищата на Еврото. Той притежавал и други две в Гърция - които, по насочващите показания дадени от Любена Павлова (вече бивша жена на Еврото по онова време) също са обискирани с издадена от България Европейска заповед за разследване. Какво е намерено в тях не е известно.

Всичко посочено навежда на мисълта за "пещерата на Аладин" от най-различни доказателства, компромати във видео или аудиоформа, записи на заповед, листчета, тефтерчета и Бог знае още какво... Да припомним, че в рамките на историята, известна като "Осемте джуджета", Петьо Еврото казваше на Илия Златанов - стария собственик на заводите "Изамет":

"Ние с Черепа се оправихме, та с тебе?!"

А бегла илюстрация за мощта на организацията е, че когато Любена Павлова започна да дава показания срещу бившия си мъж, в интернет пространството веднага се появиха порно видеа с нея и с участието - казват - и на магистрати от спецпрокуратурата. Междувпрочем, към днешна дата тя премисли и млъкна.

Но да си припомним самото дело... 

Когато прокуратурата работи - работи

Самото досъдебно производство, в рамките на което са тези протоколи, е преинтересно. Клуб Z вече описва шеметната скорост, с която се задейства прокуратурата тогава, докато "простосмъртните" чакат с години справедливост.

Трябва да се разглежда и в контекста на избухналата вече по онова време война между Иван Гешев и Борислав Сарафов - случилия се на 1 май атентат срещу Гешев, последвалите мелодрами с късането на оставката и пр.

Хронологията е следната:

На 28 май 2023 г. в "Пик" - известна със своята чистоплътност медия, която никога не изпълнява поръчки, излиза снимката от „Осемте джуджета“ със Сарафов, жена му, Любена и т.н. На 29-и сутринта около 8 ч. шефката на Районна прокуратура Невена Зартова е в кабинета на Гешев. Същия ден (понеделник) прокуратурата се самосезира по медийна публикация - по разпореждане на шефката и образува досъдебно производство. Първият наблюдаващ прокурор е избран още в 9:12 ч. сутринта. А в 9:16 вече се "джурка" за втори прокурор.

За нула време екипът прокурори, който разследва, набъбва до 4-ма. Някои са джуркани от системата около 02 ч след полунощ. А най-активен се оказва четвъртият изтеглен от "случайното разпределение". По преписката липсва мотивирано искане - защо например първият прокурор е решил да набъбне екипът с втори, трети и пр. - нещо, което е задължително при такива сформирани екипи.

Първото действие по това дело е, че още същия ден - по-точно вечерта между 18,50 ч. и 19,50 ч. е разпитана свидетелка № 1 – каква изненада! – Любена Павлова.

В нощта на същия 29 срещу 30 май, след 23 ч., юнаците от ГДБОП вече са на претърсвания и изземвания. Това става възможно, тъй като следобеда към 16:30 ч прокурор нарочно звъни в БОП-а да оставят хора на работа, защото вечерта ще имат процесуално-следствени действия. Ама това става, преди още свидетел № 1 - Любена, изобщо да е дала показания. Как ли са знаели какво предстои да приказва?…

В същия ден - 29 май, са приложени СРС "по неотложност".

Прокуратурата се задейства до такава степен "с 200", че дори пращаме споменатите мълниеносни Европейски заповеди за разследване до Гърция.

На 30 май делото от Районна се изстрелва "на специален надзор" - във Върховна касационна прокуратура, разбирай - пряко при Гешев. Той го възлага на върховен прокурор - нищо че уж ВКП разследвания не води.

На същия 30 май Петьо Еврото след десетилетия на безметежие става обвиняем и е обявен за 72-часово задържане и принудително довеждане, а по-късно и за общодържавно и международно издирване.

На 31 май е разпитан, а на следващия ден обвинен и Кристиян Христов – сочен за "момче за всичко" на Петьо Еврото. После ГДБОП го прибира буквално пред сградата на БТА, докато се кани да даде пресконференция срещу Гешев. Така и не я дава. А по преписката има данни, че възмутен от тези действия е бил дори Калин Стоянов - по онова време директор на ГДБОП, сега министър на МВР.

Както е известно, по това дело, което започва срещу Еврото и Христов по членовете от НК за принуда на длъжностни лица и незаконно прилагане на СРС, после е присъединен и Борислав Сарафов. 

Но да се върнем на обиска.

Пещерата на Еврото

Както споменахме, ГДБОП влиза по неотложност (разбирай - съдебното разрешение се подсигурява после, б.а.) у дома на ул. "Свиленица". В протокола, публикуван днес от АКФ, е описано жилището - по-скоро средно по размер, с кухня, хол и две спални.  

В него обаче се намират:

4 броя компактдискове (в хола), още един компактдиск и един лентоносител (до тонколона), мобилен телефон, черен, пукнат "Хуауей" (на дивана), други 5 CD (в секция).

Разбира се, не пречи човекът просто да е меломан, макар че е общоизвестен по-скоро с друга своя страст - не точно към музиката.

Открити са още - споменатите в началото в секцията под телевизора множество документи и папки с документи, събрани от МВР в чувал. Пак под телевизора има 4 броя тефтери, съдържащи ръкописни текстове, както и множество малки листове, също изписани ръкописно. Плюс още множество документи, събрани във втори полиетиленов чувал.

Според полицейския протокол, от дрешник в спалнята иззети са още лаптоп "Асус" и преносим компютър (каква ли е разликата между двете?!) "Майкрософт". В килера освен тях имало 8 броя микро касети с ленти и 3 броя лентови магнитни носители, плюс още "множество документи". По-конкретно - нови два чувала!

Във второ жилище на същата ул. "Свиленица" са открити още "множество документи на името на Петьо Петров", дискети, касети и др.

Най-вероятно, ако искаш да упражняваш влияние в съдебната система - това без преувеличение е равносилно на Пещерата на чудесата на Аладин. Само че "чудесата" са нелицеприятни.

Къде е сега, дали доказателствата все още са в цялост и как ще бъдат използвани (и дали), може само да гадаем.

Защо?

Защото АКФ днес припомня последващата съдба на описаното по-горе от нас досъдебно производство. Официално - едната част по него е прекратена с постановление на прокурор от СГП - тъй като Районна напълно незаконно се е занимавала, когато в делото се появява замесен магистрат.

Другата част обаче, касаеща Борислав Сарафов, е там където й е мястото - при адхок прокурора по разследването на главния прокурор и неговите заместници (какъвто към датата е Сарафов). Т.е. - при Даниела Талева на 4-ия етаж на Съдебната палата.

От АКФ обаче днес припомнят следното:

"Тези веществени доказателства, заедно със събраните при другите действия по разследването, са изпратени на 09.06.2023 г. от СРП на Върховния касационен съд (ВКС). Там по новоприетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници трябва да се администрират сигналите срещу тях, като се препратят към специалния прокурор по разследването на високопоставените ръководители на прокуратурата.

Докато се чака назначаването на такъв обаче и след като разследването на СРП е прието от СГП по компетентност (тъй като касае и други магистрати), прокурорът Йордан Петров от СГП изисква и получава тези веществени доказателства от заместник-председателя на ВКС.

Така във фактическата власт на СГП попадат множество веществени доказателства с неизвестно съдържание, които потенциално биха могли да касаят редица административни ръководители в прокуратурата, в това число и такива на самата СГП. За чиято свързаност с престъпната мрежа около Петьо Еврото говорят няколко свидетели в разследването на СРП."