В петък, на 22 март британската принцеса Катрин, съпругата на престолонаследника принц Уилям, сподели във видеоизявление, че има оннкологично заболяване. С това тя сложи край на продължилите два месеца спекулации в медиите и в социалните мрежи относно нейното здраве и относно състоянието на брака ѝ с Уилям.

В изявлението си принцеса Катрин казваше, че е в начален етап на превантивна химиотерапия. С помощта на експерти Франс прес и Ройтерс, на които се позовава БТА, обобщават какво представлява тази терапия.

Превантивната химиотерапия се прилага след операция за отстраняване на тумор, за да се намали рискът от повторната поява и разпространението на рака в организма на пациента чрез разсейване на раковите клетки в кръвта, обяснява Лоурънс Йънг, професор по онкология от университета в Уоруик във Великобритания.

Дори и след успешна операция за отстраняване на тумор, както е била операцията на принцеса Катрин, микроскопични ракови клетки могат да останат скрити в организма, допълва експертът.

Химиотерапиите са предназначени да убиват раковите клетки, но без да правят разлика между тях и здравите и полезни за организма клетки, като белите кръвни телца. Което води до вторични ефекти, отбелязва Франс прес. Тези ефекти варират в зависимост от естеството на рака и профила за засегнатия от него човек, но обикновено вторичните ефекти са гадене, загуба на апетит, диария, засилен риск от инфекции заради намаляването на белите кръвни клетки. Някои по-редки ефекти могат да предизвикат лезии на жизненоважни органи или сепсис, посочва Франс прес.

Продължителността на лечението варира също в зависимост от естеството на туморите. Но традиционният режим на химиотерапията е често пъти в четири или шест цикъла, пояснява Боб Филипс, професор по педиатрична онкология в университета в Йорк, цитиран от Ройтерс. Един цикъл може да продължи 21 дни и да се състои от един или от няколко дни на химиотерапия, след което следва време за възстановяване на организма, казва експертът. В други случаи химиотерапията може да се прилага ежедневно или на всеки две, или четири седмици, допълва Филипс.

Превантивната химиотерапия може да продължи от три до шест месеца. Понякога са нужни седмици, дори и месеци, за да се възстанови организмът след нея.

Дали възрастта на пациента е от значение за появата на раковите заболявания? 

Андрю Бегс, колоректален хирург и експерт в Бирмингамския университет, разказва пред Франс прес, че ръководи клиника за онкоболни в много ранен стадий и вижда все повече и повече хора на около 40 години, засегнати от рак.

„Младите хора понасят по-добре по-високи дози от химиотерапия“, допълва той, цитиран и от Ройтерс.

Според Шиван Сивакумар, експерт по онкология в Бирмингамския университет, има понастоящем епидемия от ракови заболявания при хора под 50 години.

„Не знаем причината, но виждаме все повече пациенти, засегнати от рак в коремната област“, казва той.

Изследвания, публикувани миналата седмица в специализираното издание „Бритиш джърнъл ъв медисин“ разкриват, че случаите на рак при британците от възрастовата група 35-69 години са нараснали през последния четвърт век, отбелязва Франс прес. Но същите изследвания показват, че броят на смъртните случаи, дължащи се на рак, са намалели значително. По-младите хора имат също така повече шансове да оцелеят от рак, се констатира в изследването, цитирано от Франс прес.

„Случайното откриване на рак по време на хирургическа интервенция заради друга патология е често пъти асоциирано с ранното откриване на тумора и химиотерапията, която следва е много по-ефикасна“, казва професор Йънг.

Днес онколозите гледат на рака като на набор от болести, всяка една от които изисква  специфичен план за лечение с палитра от терапии, в това число и интравенозни вливания, хапчета или облъчване, отбелязва Ройтерс.

„Има много голям брой лекарства за химиотерапия дори за един единствен рак“, казва Мангеш Торат, гръден хирург от университетската болница Хоумъртън.

В случая с принцеса Катрин, както и в случая с крал Чарлз Трети, точното им раково заболяване не беше разкрито. Но самото разкриване от авторитетни и популярни фигури на факта, че страдат от рак, допринася за увеличаване на осведомеността за този вид болест, посочват Пи Ей Мидия и ДПА. Това не е някакво заболяване, което е рядкост. Всеки може да се разболее от рак, показват случаите с Чарлз Трети и с принцеса Катрин.

Йън Уокър, изпълнителен директор на британската организацията „Кенсър рисърч“, казва, че се отчита увеличаване на трафика към уебсайта ѝ, откакто Кейт Мидълтън, а преди това ѝ свекърът ѝ,  Чарлз Трети, споделиха открито, че страдат от рак.

"Виждаме значително покачване на броя на хората, които търсят здравна информация", казва експертът. "Мисля, че това, че човек говори открито за диагнозата си, може да има положителен ефект върху другите и насърчава хората да мислят повече за собственото си здраве. Информираността е важна, защото ранното откриване на заболяването е жизненоважно. За много видове рак е валидно това, че ранното диагностициране дава по-добри възможности за лечение и в крайна сметка влияе върху цялостния резултат и оцеляването", отбелязва Уокър, цитиран от Пи Ей Мидия и ДПА.

Експертът предупреждава, че заболеваемостта от рак нараства. Здравната организация „Кенсър рисърч" очаква около половин милион нови случая на онкологични заболявания годишно във Великобритания до 2040 г. Но същевременно през последните 50 години има удвояване на преживяемостта при рак в страната, допълва Уокър. Причината е напредъкът на научните изследвания и появата на нови технологии, нови терапии и лекарства, добавя той.

Конспирациите около изчезването на Кейт

Изявлението на принцеса Катрин трогна британците и същевременно породи и размисли не само за здравето на хората, но и за здравето на журналистиката в епохата на социалните мрежи, на фалшивите новини, на дезинформацията, на търсенето на бърза сензация, на навлизането на изкуствения интелект в медиите.

Въпреки че от британския кралски двор казаха, че принцеса Катрин е планирала да последва примера на свекъра си и да сподели открито с обществеността за заболяването си, факт е, че изявлението ѝ дойде след седмици на медийна  и социалномрежова какофония за здравето на младата жена, отбелязва Би Би Си. През тези седмици се появиха твърдения за разнородни заболявания на принцесата, за нейното изпадане в кома след операцията, която тя претърпя в средата на януари, за това, че тя продължавала да е в кома. Появиха се дори и твърдения, че Катрин е умряла и на нейно място е застанала двойничка, припомня „Нюзуик“.

Според редица конспиративни теории, тиражирани в последно време, принцесата дори не била болна, а била жертва на изискванията на Бъкингамския дворец да изглежда съвършено, тоест да се подложи на разкрасителна пластична операция, от която се възстановявала. Някои медии дори спекулираха, че тази разкрасителна процедура била не особено успешна. Според някои версии принцесата е експериментирала с нова прическа, която не се оказала особено удачна.

Не малко версии имаше и в друга посока – за отношенията между принцеса Катрин и съпруга ѝ, принц Уилям. Според една от тези теории Катрин и Уилям били разделени заради изневяра на принца и затова Катрин изчезнала от полезрението на обществото. В медиите дори се подхвърли името на Роуз Ханбъри, маркизата на Чъмли, която едно време е била близка с принца, но днес е омъжена и е майка на три деца. Според слуховете Роуз и Уилям имали връзка от времето на третата бременност на Катрин, която сега довела до раздялата на Уилям с Катрин. Наложи се адвокати на Роуз да отрекат официално от нейно име тази хипотеза и да я нарекат фалшива, пишат „Бизнес инсайдър“ и „Глоубъл нюз“. Не малка част от слуховете дойдоха от факта, че семейството на Роуз от години е свързвано с британското кралско семейство, посочва „Глоубъл нюз“. Роуз и съпругът  ѝ са в списъка на задължителните гости на кралски събития, тяхното имение е в съседство с имението на Катрин и Уилям  в Сандрингам. Бабата на Роуз по майчина линия е била една от шаферките на кралица Елизабет Втора на сватбата ѝ през 1947 г. с принц Филип. Едно от децата на Роуз пък е било сред пажовете на Чарлз Трети по време на коронацията му миналата година.
 
Освен версията за изневяра на Уилям, заради която Катрин се криела от обществото, друга версия, която се тиражираше, беше тази, че тя е станала и жертва на физическо насилие от страна на половинката си. Като в този случай хипотезата се базираше на твърдения за холеричния характер на принца, публикувани в книгата на брат му Хари „Резервен“.
 
Всички тези хипотези, които медии и социални мрежи подхвърляха с лека ръка от два месеца бяха опровергани по възможно най-неприятния начин на 22 март, с изявлението на Катрин за горчивата истина. Това изявление спечели съпричастност на принцесата, на нейното семейство, на целия британски кралски двор и породи критики към медиите, тиражирали непроверени информации.

Вълненията около снимката

Разказът на Катрин за заболяването ѝ дойде и след медийния линч, на който тя беше подложена малко по-рано този месец, когато в Деня на майката, от Двореца Кенсингтън (канцеларията на Уилям и Катрин) разпространиха снимка на принцесата и трите ѝ деца, за която беше пояснено, че е първата, направена след коремната операция на Катрин. Редица медии, сред които и световни агенции, публикуваха снимката, а после я изтеглиха заради съмнения, че тя е била манипулирана. Това принуди принцесата да се извинява в социалните мрежи за това, че като всеки аматьор фотограф и тя редактирала някои снимки. Случаят засили конспиративните теории за принцесата и насочи и дебатите в друга посока – тази за манипулирането на снимково съдържание, появяващо се в медиите, и в по-общ план за манипулиране на медийно съдържание и дори за навлизането на изкуствения интелект, чрез който се извършват подобни манипулации.
 
Конкретно в случая с манипулираната снимка на Катрин и  трите й деца медиите не се спряха само до този кадър, но се захванаха и с анализ и на други снимки, направени от нея в опит да я изловят като медиен фалшификатор. Веднъж заподозрели принцесата и целия кралски двор във фейк нюз, редица медии заподозряха, че новината от миналата седмица, че Катрин е била забелязана със съпруга си на фермерски пазар в Уиндзор също е фалшива и че на мястото на принцесата там е била друга жена – Хейди Аган, която си изкарва парите като дубльорка на Катрин. Пред „Мирър“ Хейди отрече това и призова онези, които тиражират конспиративни теории за принцесата, да престанат.
 
Броени дни преди Катрин да разкаже във видеоизявление, че страда от рак, в. „Мирър“ съобщи, че е започнало и разследване за опит за кражба на нейното медицинско досие от клиниката, в която тя беше приета през януари. А в редица италиански медии, като „Месаджеро“ и „Матино“, по това време се появи твърдението за илеостомия, на която е била подложена Катрин и бяха дадени разяснения в какво се изразява тази интервенция и кога точно се прилага тя.
 
След емоционалното видео на Катрин от 22 март британски политици, чужди лидери и канцеларии, като и редица знаменитости, а също и обикновени британци пожелаха скорошно възстановяване на принцесата. Но някои британци изпитаха й гняв към медиите заради тормоза и натиска, на който те са подложили Катрин в последно време, когато за нея са били едни от най-трудните моменти в живота й, отбелязват британски медии като Би Би си и „Сън“. През тези два месеца беше тежката коремна операция на принцесата, после, като става ясно, са дошли и резултатите от хистологията, показали, че тя има рак, последвани от началото на превантивната химиотерапия и споделянето по подходящ начин на новината за болестта на принцесата с трите й малки деца.
 
Бившият редактор на „Сън“ Стюарт Хигинс, който също е онкоболен, приветства огромния кураж на Катрин в този труден период да се изправи пред камерата и сама да разкаже за болестта си вместо да остави кралския двор за публикува писмено изявление. „Да разкриеш, че си диагностициран с рак е едно много лично решение и само Катрин и нейните най-близки хора са взели това решение да говори тя публично за болестта си“, казва Хигинс и изключва варианта Катрин да е била заставена да направи изявлението заради медийните конспирации и медийния линч, на който беше подложена в последно време. „Мисля, че ние всички трябва да й пожелаем всичко най-добро и да се надяваме да я видим отново, когато тя наистина се чувства готова да ни се покаже“, добавя Хигинс.
 
Самата Катрин каза в края на видеоизявлението си, че колкото и да обича кралските си задължения и да иска да се върне към тях, сега тя трябва да се концентрира върху пълното си възстановяване. „Мисля в този момент и за всички, засегнати от рака. За всички, които се борят с тази болест под каквато и да е форма и искам да им кажа: „Не губете кураж, нито надежда. Вие не сте сами“, заяви Катрин в края на видеоизявлението си.
 
В изявлението си също така обаче принцеса Катрин призова по елегантен начин медиите да я оставят да се лекува и възстановява на спокойствие. Този призив не е случаен. Според онкоспециалистите хората понасят различно химиотерапията, колкото и силни да са.
 
За онези, които искат да научат повече в тази насока, има много публикувани книги, но две от тях от първо лице единствено число остават емблематични – „Думата с Р“ на Лиса Линч и „Момичето с деветте перуки“ на Софи ван дер Стап. Първата книга е публикувана у нас от издателство „Enthusiast“ в превод на Илияна Бенова и е написана от британската журналистка и блогърка Лиса Линч. В нея тя документира борбата си с рака на гърдата и описва в детайли химиотерапията, на която е подложена. Няколко години след публикуването на книгата Лиса Линч е диагностицирана с вторичен рак на костите и мозъка и умира през 2013 г. едва на 33 години. По книгата на Лиса е създаден и филм, излъчен по Би Би Си. Втората книга е дело на нидерландската писателка и създателка на визуално съдържание Софи ван дер Стап. Днес тя е на 40 години, но когато е на 21 години е диагностицирана с рак. Докато се бори с болестта, тя си измисля девет различни самоличности за всяка една от деветте перуки, които тя носи по време на химиотерапията и това са Стела, Сю, Дейзи, Блонди, Платина, Ума, Пам, Лидия и Бебе. Това помага на Софи да пребори болестта. По книгата й, разказваща за борбата й с рака, която е преведена на 25 езика, е заснет преди 10 години германски филм.