"Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи на ГЕРБ да излъчи премиер във втория мандат. Това е обсъдила парламентарната група на коалицията днес, съобщават в. "24 часа" и бТВ.

Решението ще бъде взето от партийните органи на формациите в обединението и ще бъде съобщено утре, каза Кирил Петков преди заседанието.

Обсъждано е дори да се предложи премиер отново да е Мария Габриел или някое друго име, което да е приемливо и за двете страни. Такава фигура бил например Росен Желязков. В крайна сметка поне засега надделява мнението от ГЕРБ да решат кого да посочат.

От партията на Бойко Борисов заявиха, че няма да участват в преговори за втория мандат. Така че подобно предложение е може би единствен вариант все пак да има преговори. Освен това то е в духа на онова, което управляващите се бяха договорили преди 9 месеца - ротация само на премиерите.

Вчера Николай Денков предложи на ГЕРБ именно това. Подобно предложение бе направено и от ГЕРБ преди седмица. Разликата е, че Денков иска заедно с ротацията да бъде подписано и споразумението за реформи. Докато от ГЕРБ предлагаха да се ротират само премиерите, за да има правителство, но споразумението да не се пописва, а да продължи да се обсъжда.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все още не е коментирал последното развитие на преговорите.

Утре парламентът трябва да гласува отказа на Мария Габриел да бъде премиер.