От "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат на ГЕРБ вторият мандат да бъде национален, т.е. общ - ГЕРБ да излъчат премиер, но и да бъде подписано споразумение за реформите в съдебната система и регулаторите с дати за изпълнение.

Това каза Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България", представяйки решението на партийните органи. Изказването му бе от парламентарната трибуна по време на дебата за освобождаване на Мария Габриел като кандидат-премиер и приключване на мандата й като неуспешен.

226 депутати подкрепиха решението, против нямаше, а 1 се въздържа.

Според казаното от Атанасов, запазват се настоящият състав и структура на министерския съвет.

"Това не е покана за допълнителни преговори, а предложение да изпълним ангажиментите си", каза Атанасов..

И припомни, че именно такава е била договорката преди 9 месеца. Атанасов заяви, че е редно тази договорка да бъде спазена, след като преговорите са показали, че няма съгласие по смените на министри.

Атанасов подчерта, че при отказ в коалицията ще смятат, че са изпълнили задълженията си и ще върнат неизпълнен мандат на президента.

"Очакваме официален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента", каза още Атанасов, обръщайки се към ГЕРБ.

Докато той говореше, имаше шумни иронични ръкопляскания от "Възраждане". Веднага след това станаха оратори от БСП, които заявиха, че това е безпрецедентно унижение, защото Атанасов едва ли не се моли на ГЕРБ.

"Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която бе зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, да изчистим задкулисието, да се справим с паралелната държава, се прегърнаха с мафията. Вместо да я изчистят, предложиха да делят с нея държавата", заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

И допълни, че всичко това е било облечено в красиви думи за евроатлантизъм, висши цели, "само че се движехте не от висши цели, а от низши страсти".

"Това не е молба", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

И допълни, че в политиката, както и в живота трябва да се спазва думата и всяко действие трябва да се прави от чувство за дълг. Петков изтъкна, че в споразумението е записано да има правосъдна реформа. И не да има делене на постове, а прозрачен процес по номинация и избор.

Петков изтъкна и реформата на службите, които не работят за сигурността на гражданите.

"Всеки шпионин, хванат на българска земя от нечия друга служба е дошъл сигналът", изтъкна Петков.

Той припомни, че споразумението с ГЕРБ е било за 18 месеца.

"За 18 месеца дадохме дума, Не ви е харесало - да не сте го правили", каза Петков, обръщайки се ГЕРБ.

Нито един депутат от ГЕРБ не взе думата.