"Не, то свърши. Нали не мислите, че имам такова влияние над избирателите. В нашата парламентарна група и нашата партия никой не искаше да разговаря с тях вече."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира за първи път обявените от кандидат-премиерката му Мария Габриел в неделя следобeд край на преговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" за продължаване на правителството и неподкрепа за втория мандат.

Борисов говори пред журналисти в парламента, като бе попитан склонен ли е все пак да участва, ако от обединението му предложат правителство с негов министър-председател с втория мандат, каквато идея имат оттам. За премиер вече се спрягат имената както на Габриел, така и на председателя на парламента Росен Желязков.

Защо ГЕРБ се отказа (за четвърти път) от преговорите? Защото не е искала да се съгласи за смяната на двама министри, които уж не са на Борисов, който от самото начало твърди, че в кабинета "Денков-Габриел" има само една Габриел.

Става въпрос за пословичния вече титуляр на МВР Калин Стоянов и министърът на е-управлението Александър Йоловски, който и до днес се движи с охрана, но от прокуратурата не излизат с никаква информация по разследването. По думи на ГЕРБ и ИТН отпреди местните избори - Йоловски, който бе номинация на ПП-ДБ, бил заплашван от съпредседателя на ПП Кирил Петков и депутата и ИТ специалист Божидар Божанов за неназована обществена поръчка. Самият той не е отправял такова публично обвинение. Така от обединението поискаха смяната му още в първия етап на преговорите.

След полицейското насилие от миналия ноември на протеста срещу БФС, поискаха и оставката на Стоянов. Той бе горещо защитен тогава от Борисов и Делян Пеевски (ДПС) и така и не я даде. До този уикенд от ПП-ДБ не бяха поставяли името му на масата на преговорите, или поне на медиите не бе известно предвид тайната, в която бяха забулени.

Иначе, лидерски разговори имало - от миналия четвъртък до събота, заяви лидерът на ГЕРБ по повод честите обвинения от страна на обединението, че вместо да се яви лично, изпраща дамски преговорен екип.

Борисов лично зачеркнал в "лидерския лист" имената на Христо Гаджев и Жечо Станков - двамата свои депутати, които предлагаше съответно за министерството на отбраната и министерство на енергетиката на местата на Тодор Тагарев и Румен Радев, разказа той, като вметна, че лично Иван Костов му се е обадил да запази Тагарев. Направил компромис, но от ПП-ДБ продължили да настояват за смяна на двамата проблемни за тях министри Стоянов и Йоловски.

Стигнало се дотам, че министри от държави извън ЕС  започнали "да се обаждат от името на г-н Петков да ме натиснат за вътрешния министър" - заяви Борисов.

Собственоръчно

Направил и още един компромис. След като се срещнал със съпредседателя на ПП и министър на финансите Асен Василев, "собственоръчно" го оставил в министерския списък "като най-важния в кабинета".

"Казах, че Асен Василев остава и му предложих да постъпим по следния начин: когато Кирил Петков отиде при нашата парламентарна група и цялата му се извини, сега и те да направят така с Мария Габриел. След това собственоръчно зачеркнах Гаджев и написах Тагарев, зачертах Жечо Станков от енергетиката и написах Румен Радев. Аз задрасках голямата част от това, за което се бори нашия преговорен екип. Казах на Асен Василев, че искам кратък отговор "да" или "не". Вечерта се чухме след катастрофата да го чуя, той каза, че за вътрешно министерство и електронното държат да са други хора" - заяви Борисов. "Генерал Атанасов (Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ) ми се обади вечерта, казах му същото на него."

По думите на Борисов от ПП-ДБ предлагали сегашната зам.-министърка на МВР Ивелина Дундакова за нов титуляр. А за е-министерството - "един човек от Lidl". 

"Да ви напомня, МВР сме го правили заедно - имат трима зам.-министри и главен секретар, имат четири възлови фигури в МВР" - обърна се Борисов към медиите.

И отвърнал на Атанасов, че "това няма да се случи". Както и че няма да се разграждат системите за сигурност и правосъдието без дълбок анализ (което бе спорният момент в неподписаното между двете страни споразумение).

Лидерът на ГЕРБ продължи с разказа след срещите си в четвъртък и петък с лидерите на ПП-ДБ: в събота премиерът в оставка Николай Денков поканил Габриел в Министерския съвет. Тя му казала: "Това ние не можем да отстъпим". Денков обаче отвърнал, че "без МВР не става, без това е-управление - не".

"В неделя, 14 ч. за пореден път изпращам Габриел при Денков. Той казва: "Без МВР - сложете Румяна Бъчварова". Тогава дадохме пресконференцията" (Румяна Бъчварова е бивш шеф на кабинета на Борисов, вицепремиер, министър на вътрешните работи и посланик в Израел) - продължи Борисов. "И започва тилифон, тилифон, тилифон..." - допълни той.

И тогава разказа за обажданията от чужбина.

А споразумението, което урежда на практика правосъдната реформа?

"До споразумението даже не сме и стигнали, защото всички искаме реформите. В петък вечер Мария го беше подписала споразумението, но те решиха цялата власт, всичко (...) До последния момент те бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Четири компромиса на листа. Какъв компромис повече искате?!" - обърна се Борисов към ПП-ДБ. (По споразумението няма  съгласие, б.р.).

И иронизира шанса за реализиране на втория мандат:

"Сега имат колегите своя шанс, те имат огромни възможности, видях червените рози за Корнелия Нинова, знам отличните им отношения с ДПС, пред очите ми се развиваха, играха с "Възраждане" във Варна..."

Делян Пеевски: ПП-ДБ изчерпаха всички възможности да не отидем на избори

ПП-ДБ изчерпаха всички възможнсти, не трябваше да прекаляват с исканията си и нямаше да отидем на избори. Това каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

"Ясно е вече, отиваме на избори. Всичко друго е фарс и мъка. Нека да запазят достойнството си всички. Г-н Борисов изключи втори мандат, аз изключвам трети, ако дойде при ДПС", каза още Пеевски.

Според него ДПС е имало близост както с ГЕРБ, така и с ПП-ДБ.

"9 месеца работихме заедно всеки ден. Най-смешното ще бъде, ако в кампанията се отричаме едни от други. Интимно близки не сме.

Единственото, което сме обсъждали по време на техните разговори, беше за органите, които изискват 160 гласа", заяви Пеевски.

На напомнянето, че на националната конференция на ДПС почетният председател Ахмед Доган е заявил, че избори не трябва да има, той отговори:

"Ние направихме всичко, което можахме да няма избори. Чакахме да се разберат - те не се разбраха".