Григор Димитров изтръгна паметна победа срещу 9-ия в света Хуберт Хуркач на Мастърса в Маями - 3:6, 6:3, 7:6(3) за два часа и 41 минути. Първата ни ракета ще срещне Карлос Алкарас на 1/4-финал в четвъртък, но поне дотогава ще се говори за сблъсъка му с поляка - един от добрите му приятели в тура.

Димитров спечели и петия мач между двамата, като отново се наложи с тайбрек, а в края на двубоя почти не му бяха останали сили. Мачът бе много качествен, дори и да бе загубил Григор, щеше да е незаслужено да бъде критикуван. Той се вложи максимално, а насреща си имаше много тежък и мотивиран съперник.

Българинът за първи път в кариерата си достига до тази фаза в Маями - нещо, което е постигал във всички останали Мастърс турнири.

Мачът започна равностойно. На моменти и двамата бяха близо до точки за пробив, но сервиращите се измъкваха. Първи до брейк стигна Хуркач - в осмия гейм, когато първият начален удар на бившия №3 в света не влизаше. 5:3, и малко след това полякът поведе със сет.

Във втория сет Димитров дочака момента си за 3:2, след което затвърди, а до края остана много стабилен и успя да изравни с 6:3.

Това видимо леко смути Хуркач, като изглеждаше, че той имаше и физически затруднения. И ако бе загубил, Григор може би щеше да се връща към началото на решителния сет, когато допусна грешки, а можеше да се възползва от колебанието на своя съперник.

Постепенно първата полска ракета отново влезе в ритъм. Частта мина без пробиви - в някои геймове двамата бяха убедителни, в други бе напрегнато, но сервиращите показаха хладнокръвие.

В тайбрека се стигна до много любопитен момент, който наклони везните. Първи до минипробив стигна Димитров и удвои. При 2:0 обаче той направи двойна грешка - видимо изцеден физически. Хуркач взе следващата точка, а при 2:2 и на свой сервис полякът явно докосна мрежата, когато направи уинър.

Съдията го наказа, Хуберт реагира остро, хвърляйки ракетата си и поспори, но не можеше да обжалва. Паузата помогна на Григор да вземе въздух, а след това той набързо поведе с 5:2 и не след дълго реализира още първия си мачбол.

Григор Димитров спечели втори мач с обрат в Маями, а в сряда ще си почине, след като първите три срещи се играха в поредни дни заради дъждовете.