"Ще върнем празна папката. Нямаме подкрепа за съставяне на правителство".

Това каза пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Така той отговори на въпрос какво ще се случи днес в 15.00 ч., когато президентът връчва втория мандат.

"Би било чудо да има някаква промяна. Не зависи от нас", каза Атанасов на въпрос дали все пак до 15.00 ч. няма да има някакъв обрат.

И допълни:

"Ние направихме всичко възможно, борихме се до последно за това да съставим редовно правителство. 2/3 от българските граждани не желаят избори".

Според него отговорността за това, че отиваме на избори, е на ГЕРБ.

Атанасов призна, че България отива на избори. И изтъкна, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще се бори да бъде първа политическа сила, за да има мандат да извършва реформите в съдебната система и службите. Той поясни, че за тези реформи ще се търси подкрепа от другите партии, които твърдят, че са евроатлантически, защото без тези реформи България няма да може да влезе в Шенген и еврозоната.

Атанасов подчерта, че въпросът кой да бъде на поста на вътрешен министър е бил обсъждан в самото начало на преговорите. От ГЕРБ казаха, че той бил повдигнат в последния момент и това било капката, която преляла чашата.

"Проблемът за МВР беше сложен още в първия ден, когато седнахме на преговорите. Очерта се от другата страна, че нямат никакво желание за реформа в службите, особено при сложната международна обстановка. На 300 км от границите ни има война, има заплахи за българската национална сигурност, нашият сектор за сигурност е неефективен, казано меко", заяви Атанасов.

Той разкри, че е имало разработка на военното разузнаване срещу него, заради активността му по отношение на реформа на службите.

"Аз бях този, който най-много настоява да има реформи в службите. Предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Бях сигнализиран от депутати от ГЕРБ и ДПС за тази преписка, за да бъда сплашен, за да ми бъде казано - не се занимавай с това.

Между другото от близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност", каза още Атанасов.