"Борисов е средна ръка стратег."

Това обяви в сряда сутрин съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков по бТВ, след като на практика преговорите между двете първи сили приключиха с провал и се отива ускорено към нови избори. "Той не може да си представи свят с европейски съд, европейска прокуратура, него го е страх", добави той за Борисов.

Петков отхвърли обвиненията, че е молил за помощ министри на чужди държави, както обяви вчера лидерът на ГЕРБ, според когото имало непрекъснато "тилифон, тилифон, тилифон" и то от министри извън Европа.

"На мен никой не ми направи "телефон, телефон, телефон". За разлика от много от анализаторите външните партньори много добре знаеха каква е предварителната уговорка за правителство. Никого не съм молил за помощ, никой не ми се е обаждал да ми казва какво да правя. Предполагам, че това, което са му казвали, е:  "Борисов, не хвърляй държавата в хаос". Имаше хора, които искаха да разберат какво се случва", беше обяснението на Кирил Петков.

Той не отрече твърдението отпреди дни на Делян Пеевски, че двамата се били разбрали за текста в неподписаното споразумение, който не посочва единствено ДПС сред политическите сили, които се договарят и носят отговорност за назначенията в регулаторите.

"Ние държим да няма ексклузивитет на никоя партия. Това не означава, че ДПС не може да участва, както и всяка друга партия. Пеевски се съгласи, чак тогава и ГЕРБ се съгласи да направи следващата крачка. От ДПС отстъпиха, не поискаха да са ексклузивни", каза Петков.

И повтори, че "ГЕРБ и ДПС са едно и също".

По думите му в текста на споразумението "накрая даже казахме – "хайде, без квоти".

"Оказа се, че сме участвали във фалшива игра. Г-н Борисов го беше страх да види една правосъдна реформа по начина, по който си я представяхме ние. Беше го страх, че ще направи с промените в службите едни хора там, които може би знаят някакви неща, ще ги направи много недоволни", даде своето тълкувание на провалените преговори Кирил Петков.

Според него до неразбирането се стигнало, защото от ГЕРБ не искали прозрачни промени в правосъдието, при които шансът един сегашен главен прокурор (и.ф. Борислав Сарафов, б.р.) да се пребори били нулеви. А за службите:

"Борисов казва: "Защо да им дадем службите?" - защото той ги притежава. Ние не ги искаме за нас, искаме да ги направим институционални", твърди още съпредседателят на ПП.

По отношение на споразумението той добави, че Мария Габриел го била подписала, но без дата за реформите, "знаете ли какво значи реформа без дата".

Петков коментира и предложението за смяна на Калин Стоянов, като не отрече, че те са искали това. Според Мария Габриел това било капката, която преляла чашата и след това ново изискване от страна на ПП-ДБ, тя обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер.

"Когато правихме правителство (преди повече от девет месеца, бел. ред), името на Калин Стоянов ни беше подадено от Мария Габриел. И да, аз се срещнах с него и реших, че е безпристрастен. Но разбрах, че нещата са различни, когато смени 18 областни директори на МВР и никой от ГЕРБ или ДПС не реагира, а иначе ви звъняха за всяко нещо. Не съм говорил с него от август миналата година, когато той обяви, че съм му упражнявал натиск", разясни още Петков.

Темата чий министър е Калин Стоянов е актуална от времето на протестите пред БФС и полицейското насилие по време на тях. След това от ПП-ДБ поискаха оставката на министъра (който даже се оказа на кинопрожекция по време на протеста), но от ГЕРБ и ДПС скочиха и в единен щит го бранеха, като обявиха, че това няма да стане. Самият Стоянов пък твърди, че бил одобрен за кабинета от Кирил Петков, който обаче после при смяната на областните директори му се обаждал да му оказва натиск.

Показателно обаче е, че Стоянов бе сред министрите, които не си направиха отвод, след като насилствено Мария Габриел обяви имена в проектокабинета си и 11 министри от ПП-ДБ в него се разграничиха.

Петков отчете все пак, че "за Шенген той (Калин Стоянов) се справи много добре. Но той се оказа не ярко, обаче доста зависимо лице. Накрая се върнахме към оригиналната постановка да сменим само премиерите. Предпочитам г-жа Бъчварова пред Калин Стоянов".

Според съпредседателя на ПП предложението от вчера на коалицията за връщане към първия вариант на ротация само на премиерите дошло естествено, след като се оказало, че от ГЕРБ не искат да сменят Стоянов.

"Ето защо накрая се върнахме към оригиналния вариант, щом нямаше съгласие за министрите", каза той на идеята, която беше отхвърлена от ГЕРБ като неуместна, а опозиционните сили в НС видяха в това унизителна молба.

Кирил Петков доста пестеливо и обрано коментира думите на Асен Василев, че Мария Габриел е най-красивото лице на мафията - това било образно казано.

"Ние имахме едно голямо разочарование към Мария Габриел, очаквахме, че ще може да устои на всякакъв вътрешно-партиен натиск. Това, което не беше европейско, беше да вкара нови имена (в проектокабинета, представен във върнатата на президента папка с изпълнен мандат, бел.ред.), несъгласувани в последния момент. Това разочарование, че тя не може да устои, беше реакцията на Асен", каза той.

Все пак попитан дали сега би нарекъл ГЕРБ и ДПС "мафия", както в предишни години, той каза само: "ГЕРБ и ДПС желаят България да бъде същата, както по време на тяхното управление. Имат страхове от миналото."

"Ние искаме да имаме система, която да не позволява на никой политик да прави неща извън закона и да се чувства спокоен", добави той.

Кирил Петков отказа да коментира какъв ще бъде изборът на президента за служебен кабинет и подводните камъни пред този избор.