Отново: без да бави процедурата президентът Румен Радев връчва още утре втория проучвателен мандат за съставяне на правителство - на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Събитието е предвидено за 15 ч. и следва днешния официален отказ на ГЕРБ да участва в преговори за продължаване на съвместното управление.

Малко по-рано, от парламентарната трибуна, от ПП-ДБ призоваха ГЕРБ да подкрепи кабинет с излъчен от нея министър-председател, но и с подписано споразумение за реформите в правосъдната система и службите за сигурност.

Призивът дойде по време на дебата по депозирания отказ на кандидатката на Бойко Борисов за премиер с първия мандат - Мария Габриел от това да предложи структура и състав на Министерския съвет.

От думите на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, който формално отправи предложението, се разбра, че при отказ от страна на ГЕРБ, обединението връща мандата неизпълнен и то веднага.

"Очакваме официален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента", каза още Атанасов, обръщайки се към ГЕРБ.

Както стана ясно, малко по-късно дойде писмен отговор - "не".

Така утре ПП-ДБ трябва да изпрати при Радев кандидат-премиера си (очаква се това да е министър-председателят в оставка Николай Денков), за да вземе папката. Дали ще е Денков обаче, парламентарната група решава на заседание привечер. Според конституционните разпоредби обединението има 7 дни време, за да го върне изпълнен или не.

Освен ГЕРБ, вече и ДПС се обяви за нови избори. Делян Пеевски, непосредствено след неделния отказ на Габриел да продължи преговорите, обяви, че Движението няма да подкрепи втория мандат. Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък още при консултациите при президента заяви, че левицата няма да участва в други конфигурации в рамките на този парламент. "Възраждане" и "Има такъв народ" се обявиха за избори. Тоест, на практика ПП-ДБ няма с кого да преговаря и вторият мандат е обречен.

Така президентът ще трябва да избере трети мандатоносител - сред останалите парламентарни групи (ПГ) - в 7-дневен срок. Избраната ПГ обаче вече може да държи мандата, няма срок за връщане, освен "разумен", каквото е юридическото правило. 

Очакването е ИТН да откаже мандата, а партията на Костадин Костадинов щяла да излъчи свой кабинет, който няма шанс за подкрепа. Досега Радев неизменно избираше БСП, но както стана ясно - Нинова няма да опитва да прави кабинет. Според политическите анализатори е малко вероятно да връчи мандата на "г-н Магнитски" - тоест на санкционирания за корупция по глобалния закон Пеевски, който атакува Радев с цветисти изрази като "бау-бау" - или как "кучета влачат плячка в тъмната институция" (визирайки секретари и съветници на президента, които обвинява в корупционни практики).

Сроковете, в които ще се осъществи т.нар. конституционна рулетка са важни, защото ще окажат влияние върху това дали ще имаме избори 2 в 1. Европейските избори са фиксирани на 9 юни. За да гласуваме в същия ден и за национален парламент, то "конституционната рулетка" и консултациите на "Дондуков" 2 за служебен кабинет трябва да приключили до 9 април. Причината е, че според последните изменения в основния закон служебното правителство има живот от два месеца. 

Радев трябва да избере и от "домовата книга" между 10 потенциални служебни премиери.

Но цялата процедура около това крие много юридически и конституционни капани.