"Това не е ваша работа. На ГЕРБ е работа. Ние ще решаваме с кого ще управляваме."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос готова ли е неговата партия да управлява с ДПС след изборите.

Борисов заяви, че изборите са висша форма на демокрация и на тях хората трябва да определят кой трябва да управлява.

"Не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Христо Иванов, Атанасов, Василев. 9 месеца сме защитавали едни и същи каузи", заяви Борисов.

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче твърдят, че каузите са били различни и че от ГЕРБ са били против довършването на съдебната реформа и именно заради това са се провалили преговорите около ротацията.

"Това е тяхно мнение", заяви Борисов.

И отново повтори компромисите, които според него той е направил през уикенда.

"Петък, събота, неделя, можеше да имаме правителство и в понеделник да го гласуваме. Проявих разбиране за Асен Василев, енергетиката, отбраната, Четвърти компромис  - електронното управление. Те продължиха до последно да настояват за МВР, знаейки, че по този начин съсипвам ГЕРБ. Почвате и вие - навел се, клекнал", обясни Борисов, обръщайки се към медиите.

И допълни:

"В единия случай казват: "Бойко, помогни ни", а после: "Виновен е за всичко"."

От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче не са искали "помощ от Бойко". Вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов от парламентарната трибуна призова ГЕРБ само и единствено да  изпълни първоначалната уговорка - ротация на премиерите, правителството да продължи още 9 месеца и да има подписано споразумение за реформи.

"Разбирам какво ме питате. Изложиха се вашите хора, с всичко се изложиха", отговори Борисов на многобройните въпроси за отговорността на ГЕРБ за това, че отиваме на избори.

Не стана ясно кои са "вашите хора" - вероятно "Продължаваме промяната - Демократична България" -  и на кои медии точно са хора.

За пореден път Борисов защити изграждането на "Турски поток", който той все така нарича "Балкански". И припомни, че правителството е искало да събира допълнителна такса от Унгария, Сърбия и Австрия и "тогава "Балкански поток" беше добър".