Съпредседателят на "Продължааме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бившите вече управляващи да продължат да работят по споразумението, касаещо продължаването на съдебната реформа и назначенията в регулаторите, докато върви предизборната кампания.

Според "Продължаваме промяната - Демократична България" именно отказът на ГЕРБ да подпише това споразумение е довел до провала на преговорите около ротацията на правителството.

"Договорът и споразумението, което имахме и предлагахме на ГЕРБ, което не се подписа от тях, беше да има една много ясна прозрачна процедура. Ние няма да се съгласим сега на бърза ръка някакви регулатори да бъдат назначени без ясните правила, ясна процедура, а това отнема време", каза Петков и заяви, че няма да стане "в мътна вода риба да се лови".

Петков заяви, че в момента от президента зависи да има избори 2 в 1.

Според депутата връщането днес на третия мандат дава възможност да се спестят 100 млн. лева допълнително на българските данъкоплатци.

Попитан за предложението на Бойко Борисов да се разберат и отидат заедно с предложение при президента, за да се избегне конституционна криза, Петков посочи, че всеки трябва да си поеме отговорността по Конституция. А в момента е ред на президента.

На въпрос - притеснява ли ги възможността служебен премиер да е Росен Желязков или Димитър Главчев, Петков коментира, че гледайки различните варианти за премиер, ги притеснява, че начело на тези институции не трябва да има ярки политически лица и по думите му това е, което ще борят занапред.

"Това, което се случва в момента, е, че много от тях са свързани политически, но да, това беше борбата – да направим всички тези институции, които не са тясно политически, да са с експерти, които са непартийни", добави депутатът.

Петков коментира, че днес е чул отделни откъси от разкази за преговорите, които се провалиха.

"Истината е, че Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип. Той правеше някакви отделни разговори и се опитва сега да ги извади.

В момента е ролята на президента да направи своите разговори с потенциалните премиери, първо. И второ, нека не забравяме едно нещо – това обобщава всичките преговори. На 17 март ни дадоха възможността да има само ротация на премиери, на 24 март ние направихме същото за ГЕРБ-СДС с една единствена разлика – споразумението за реформите", каза депутатът.

И допълни:

"Само да кажа за МВР – да не забравя г-н Борисов, че те можеха да изберат министър на МВР, просто трябваше да сме сигурни, че този човек има добра репутация, нищо друго".