"Има политически факти. Излезе партията, която държеше мандата, каза - ние няма да го реализираме. После казаха, че няма да преговарят за втори и трети мандат. Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи."

Това каза пред бТВ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Така той коментира провала на преговорите около ротацията на правителството.

Кънев коментира и възможно ли е да има конституционна криза покрай промените в основния закон, свързани със служебното правителството. Според него ще се намери вариант.

"Възможно е да се създадат медийни драми, те ще са умишлени", заяви Кънев.

И допълни, че сегашният конституционен механизъм е по-добър, защото предишният е водел до свръхконцентрация на власт.

Според Кънев настоящата политическа ситуация е "щета, която си нанасяме като общество" и трябва "да се върнем на релсите на едва започнатите реформи и икономическа политика".

"Тежка самопричинена криза! Причинена от политиците. Българското общество не желаеше избори. Няма никаква гаранция, че ще има мнозинство за реформи. Българските граждани ще направят своя избор дали искат обществото да се движи напред.

Логиката на партия ГЕРБ е нежеланието да се върви ускорено по пътя на реформите в съдебната система и сектор "Сигурност". Българските граждани ще кажат дали искат това спиране или искат ускоряване. Дали ще гласуваме по-масово и в каква посока ще гласуваме", каза още Кънев.

И допълни:

"Много глупости се изговориха тия дни. Предупреждавах, че това е една много опасна ситуация. Рисковете са много и много сериозни.

Белята е сторена, трябва да пресрещаме рисковете. Да мислим по какъв начин да се справим с определени национални задачи, които изискват работещо парламентано мнозинство и правителство".

Кънев изтъкна, че е хубаво че ще има парламент, но отбеляза, че той ще работи в предизборен режим.

"Това правителство, колкото и да беше трудно, беше едно правилно решение. Гарантираше националната сигурност на страната, принадлежността ни към ЕС и НАТО. Сега сме в ситуация на безвласите", каза Кънев.

И допълни, че икономиката също има нужда от нормативна подкрепа. Според него при правителството на Николай Денков тя е била "отърсена от корупционен натиск, може би поради жестокото дебнене на партньорите".

"Купища законодателни решения се отлагат за неопределено време. Някакви малки крачки се правеха, всичко това спира за неопределено време", заяви Кънев.

И напомни, че след 9 юни Европа ще решава накъде ще върви в следващите 5 години. А България няма да може да участва активно в този дебат, защото ще се намира "във вихъра на хаоса".