Григор Димитров изигра един от най-силните мачове в цялата си кариера, като даде общо 6 гейма на световния №2 Карлос Алкарас на Мастърса в Маями - 6:2, 6:4 за 94 минути.

На полуфинала в петък срещу събота наше време най-добрият ни тенисист ще спори с Александър Зверев и нова победа ще означава завръщане в топ 10 на ATP за първи път от 2018 г.

Германецът е много неудобен съперник за Димитров - той води със 7:1, като победите му са поредни. Не само в Маями, а и през м.г. обаче Григор показва, че е превключил на друго ниво. Както се изрази той наскоро - пулсът му вече не се ускорява, когато се намира в трудна ситуация на корта.

Първата ни ракета трябваше да спасява точка за пробив още в първия сервис гейм в мача с Алкарас. Направи го, а след това взе подаването на своя съперник, който на свой ред прояви нервност.

Третият гейм продължи над 8 минути. Карлито бе решен на бърз рибрейк и си заработи три възможности за това. Димитров обаче оцеля и на таблото светна 3:0. Той не бе далеч от още един пробив, но съперникът му успя да се запише в резултата и да намали.

Нататък последваха размени. При 2:5 испанецът сервираше за оставане в сета, но пак показа колебания и Григор не изтърва шанса.

Вторият сет вървеше по сходен начин - със страхотен тенис, много майсторство и брилянтни изпълнения от страна на бившия №3 в света и доста грешки от ракетата на бившия №1.

При 2:1 Григор принуди Алкарас да сбърка отново и затвърди, като можеше да дръпне и с 5:1. Един от най-добрите в новата вълна обаче устоя и тръгна към обрат, показвайки завидните си умения. За първи път от началото на мача той влезе в серия (3 гейма), върна пасива и изравни - 4:4.

Българинът трябваше да прекъсне рейда му и го направи - 5:4. В следващия гейм Григор нанесе решителен удар, като отново вкара в действие отличния си напоследък ретур. Стигна до два мачбола и още при първия Карлос Алкарас прати топката в аут.

Така Григор Димитров записа втора победа от пет мача срещу испанеца. 

В друг четвъртфинал по-рано Зверев се справи с Фабиан Марожан - 6:3, 7:5. А полуфинал №1 (по ред) в Маями ще срещне отново Яник Синер и Даниил Медведев. Италианецът взе връх на финала на "Аустрелиън оупън".

Григор Димитров: Понякога гениалните неща са простите неща

"Мисля, че за да победиш Алкарас, трябва да играеш най-добрия си тенис. Влязох в мача много фокусиран и от самото начало имах много ясна идея какво трябва да правя", каза Димитров в интервюто си на корта.

"Понякога гениалните неща са простите неща. Да спечелиш срещу него обаче е много, много трудно, но аз имах възможност да диктувам темпото на игра. Мисля, че успях да чета играта малко по-добре спрямо предишната ни среща в Шанхай. Смятам, че се представих на много добро ниво през целия мач и съм доволен, че го затворих в два сета", добави българинът.

"Опитвах се да използвам всяка възможност, която имах. Дори на втори сервис опитвах да атакувам винаги. Правех всичко възможно, за да го поставя в трудна позиция. Смятам, че трябва да продължа да бъда агресивен, да излизам по-често на мрежата и да движа повече топката", завърши Григор Димитров.

Карлос Алкарас: Той ме накара да се чувствам като 13-годишен

"Той ме накара да се чувствам като 13-годишен. Беше невероятно. Опитвах се да говоря с моя щаб. Казах им, че не знам какво повече мога да направя", бяха първите думи на 21-годишния Алкарас.

"Григор игра невероятен тенис, бих го нарекъл перфектен. Не можех да намеря никакъв начин, по който да го накарам да се чувства неудобно на корта. Мисля, че той изигра чудесен мач. Нямах никакъв отговор, защото в неговата игра просто липсваха слабости. Наистина не знаех какво да направя и затова в момента съм фрустриран. Дадох битка на корта и лично аз съм доволен от моето си представяне, но нямаше какво повече да сторя", добави испанецът.

Сега за него предстои завръщане в Европа за сезона на клей.

"Предишния път, когато той ме победи в Шанхай, аз не бях на добро ниво и не бях доволен от играта си. Сега ситуацията е различна", завърши Алкарас.