Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заяви, че за промените в Конституцията се е доверил на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Така той се опита да прехвърли към Иванов въпросите, възникнали около назначаването на служебното правителство.

Самият Иванов обаче вече обясни, че първоначалното предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България" е било редовното правителство да се преназначава като служебно и да бъде с ограничени пълномощия.

А настоящият механизъм, според който има 10 държавни поста, от чиито титуляри президентът трябва да избере служебен премиер, е компромис, направен заради ГЕРБ и ДПС.

Освен това идеята е била да се гласува закон за служебните правителство, за който обаче не е останало време, тъй като ротацията не бе извършена.

"Мераклии за премиери винаги ще се намерят. Аз мисля, че президентът е отговорен човек и на него може в случая да се разчита да не влезем в такава колизия. Има Конституция и тя трябва да се спазва", коментира Борисов.

И се обърна към репортерите със следните думи:

"Вие сте интересни хора - аз си мислех, че ще ме попитате как в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, правят се назначения в митниците и то на водещи митници. А вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина".

Така той отговори на въпрос дали е възможно заради промените в Конституцията да се стигне до ситуация, при която има 480 депутати и народни представители с двойни заплати.

Борисов бе попитан за решението да бъдат иззети 100% от печалбите на държавните предприятия, които се прехвърлят в държавния бюджет. На въпрос дали може да има проблем с бюджета на страната, лидерът на ГЕРБ цитира Международния валутен фонд (МВФ), който, по думите му, казва, че е груба грешка да се декапитализират енергийните дружества.

"Поне да слушаме какво ни казват отвън, нали всички само с посолствата се оправдават и с чужди държави. Затова мисля, че това не трябва да се допуска. Факт е, че то си става и сегашният кабинет, без да съгласува нищо, еднолично си взимат решения и си управляват", каза още Борисов.