Преговорите се превърнали в "пунт и пластика", след като ГЕРБ и ДПС разбрали, че трябва да се разделят със 100-те процента, които имат в регулаторите и съдебната власт. Обясненията, че преговорите са се провалили, защото в последния момент е поискана оставката на министъра на вътрешните работи са "разкази от шипковия храст". Писмото, с което ГЕРБ отказа да преговаря за втори мандат, е като операта "Селска чест" от Маскани. В ГЕРБ не могат да вземат самостоятелни решения без ветото на Делян Пеевски.

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред бТВ провалената ротация на кабинета.

"Ротацията се провали, защото от ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100-те процента, които имат в регулаторите и съдебната власт. Ние отказахме да приемем офертата 2/3 за ГЕРБ и ДПС, без никакъв процес. Когато ние сложихме всички тези неща на масата, беше първия момент, в който много остри реакции последваха", припомни Иванов.

И допълни, че не става дума за избирателите на ДПС, а "за един човек, свикнал да бъде брокер", имайки предвид Делян Пеевски.

"Оттам нататък целият процес беше "пунт и пластика". Четири пъти публично взривяваха преговорите, пет пъти имаше ултиматуми. През цялото време се търсиха поводи.

Този сложен компромис беше за 18 месеца. Нямаше никакви основания да се иска неговото предоговаряне", каза Иванов.

Той потвърди, че е била искана оставката на вътрешния министър, но това е ставало многократно. И определи твърдението, че това искане е преляло чашата на търпението на ГЕРБ, като "разкази от шипковия храст".

Според Иванов преговорите са се провалили 10 пъти повече, когато Мария Габриел е внесла в президентството проект за кабинет, за който половината от посочените министри не са потвърдили, че ще участват.

"Естествено, че след това въпросът дали имаме доверие се промени", каза Иванов.

И допълни, че връщането на "Продължаваме промяната - Демократична България" на преговори след този случай също е било компромис.

Иванов коментира писмото, с което ГЕРБ отказа да преговаря за втория мандат като "Селска чест" от Маскани".

"Те били натискани, обиждани, шантажирани, заплашвани - това е най-голямата партия. Нито един политически аргумент. Трудни преговори. Ние също можем да казваме, че са прекалявали. Въпросът е дали носим политическа отговорност, или търсим повод да се обидим, да се фръцнем", каза Иванов.

И допълни, че от ГЕРБ са били съгласни управляващите да се върнат към първоначалната договорка - ротация само на премиерите - но без "онова споразумение, че г-н Пеевски ще загуби контролния пакет в съдебната власт".

"То да не е бащиния това - единият да дава, другият да дава", коментира Иванов.

Той отговори на твърдението на Пеевски, че иска избори.

"Христо Иванов иска съдебната власт и регулаторите да се попълнят с независими хора и никой да няма право на първа брачна нощ и на котки в чували. Ако някой не му харесва и иска да закара страната на избори - негова отговорност", заяви Иванов.

Според него в "ГЕРБ не могат да вземат самостоятелни решения без ветото на Делян Пеевски".

"Да, искахме да има управление. Поради което запознахме Пеевски с нашата позиция. На ГЕРБ парафът на Пеевски през цялото време им е необходим", каза Иванов.

И допълни

"Ние показахме, че се борим за това страната да излезе от корупционното блато. Това може да стане само с институционални реформи, с личностни заклинания не може да стане. Това ще искаме като мандат от нашите избиратели.

Нашата позиция по отношение на тези реформи е ясна".

Според него твърдението на ГЕРБ, че страната отива на избори, заради един министър, е несериозно.

По повод промените в Конституцията за служебните кабинети той припомни, че първоначалното предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България" е било редовният кабинет да се преназначи като служебен с ограничени правомощия. ГЕРБ и ДПС обаче са се възпротивили на това.

"Трябваше да има закон за служебното правителство. Никой не е очаквал ГЕРБ и ДПС да ни хвърлят в избори два месеца след приемането на промените в Конституцията.

Бързането да се говори за криза не работи за никого. Самоцелното бавене на третия мандат би било безотговорно. Напълно възможно е изборите да бъдат 2 в 1. Не сме толкова богата страна, че да хвърляме пари през прозореца", каза още Иванов.