Очевидно стремейки се към избори 2 в 1,  президентът Румен Радев връчи още днес третия мандат за съставяне на правителство, който очаквано му бе върнат. И веднага инициира срещи с потенциалните кандидат-премиери на бъдещото служебно правителство - от "домовата книга" с общо 10 имена, както сам се изрази неотдавна.

Така на "Дондуков 2" за разговор дойдоха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Сметната палата Димитър Главчев и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Дотук добре. Но днес гуверньорът на БНБ даде да се разбере, че не е най-удачната кандидатура за премиер. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък "отстреля" Росен Желязков и Димитър Главчев - и двамата ключови фигури на партията, още рано сутринта.

За омбудсмана Диана Ковачева пък е известно, че встъпва на 17 април като съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, а заместничката й Елена Чернева-Маркова тихо подаде оставка и още по-тихо тя бе просто констатирана от трибуната на Народното събрание.

Така още вчера кандидат-премиерите намаляха с двама.

След поредица от медийни публикации, в т.ч. в Клуб Z, че с последните конституционни промени масово кадри на ГЕРБ се оказаха в списъка с потенциалните служебни министър-председатели, лидерът на партията заяви:

"Единственото, което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е да е Росен Желязков. А истински се надявам президентът да не посочи и Димитър Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ."

Макар Главчев (бивш депутат и председател на парламента от ГЕРБ) да бе избран за председател на Сметната палата миналата година като номинация на ГЕРБ, да бе на изслушвания и пр. покрай избора, днес Борисов заяви, че не го е виждал от 7,8,10 години. За Желязков пък посочи, че щял да впрегне цялата мощ на партията да не бъде посочен за премиер.

Двамата, на които лидерът направи "отвод", не коментираха след разговорите си с президента.

Това обаче направи управителят на БНБ Димитър Радев пред президентството (пак номинация на ГЕРБ, избран за още един мандат). 

"Не е добра идея БНБ да се въвлича в политическия процес. Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време.

Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори, е, че има и колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности. Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител", заяви Димитър Радев.

Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници, които също са в списъка на Конституцията като потенциални кандидат-премиери. Подуправители са Петър Чобанов (номинация на ДПС - бивш депутат от Движението и министър на финансите в кабинета "Орешарски"), Андрей Гюров (номинация на ПП-ДБ, бивш депутат от ПП) и Радослав Миленков (избран през 2019 г. в мандата на последния кабинет "Борисов"). 

Кой остава?

Конституцията вменява на президента отговорността да посочи премиера. Така че Румен Радев може да се съобрази, а може и да не се съобрази с исканията на Борисов и съображенията на ръководството на БНБ. Но ако приемем, че се съобрази, то от "домовата книга" изпадат Ковачева, Маркова, Желязков, Главчев, Радев, Чобанов, Гюров и Миленков - общо осем души на брой.

Така остават заместник-председателите на Сметната палата - Горица Грънчарова - Кожарева (свързвана в медийни публикации и политически твърдения с ДПС) и Тошко Тодоров (кадър на ГЕРБ и ДАНС) - и двамата избирани през 2015 г. (когато ГЕРБ управляваше с Реформаторския блок, АБВ и т. нар. патриоти). Случайно или не, близки до ДПС медии предварително "сондираха" Кожарева като следващия служебен премиер.