Харвардският университет се извини и премахна подвързията от човешка кожа на книга от 1880 г., която се съхранява в библиотеката му, съобщиха АФП и Би Би Си, на които се позова БТА.

Книгата Des Destinees de l'Ame („Съдби на душата“) е на съхранение в университетската библиотека „Хотън“ от 30-те години на миналия век.

През 2014 г. учени установяват, че материалът, с който е подвързана, всъщност е човешка кожа. Сега обаче университетът се извини и обяви, че е премахнал подвързията „поради етично натоварения характер на произхода и последващата история на книгата“.

Des Destinees de l'Ame е медитация върху душата и живота след смъртта, написана от Арсен Усай в средата на 80-те години на 19-и век.

Френският писател е показал книгата си на лекаря и библиофил Людовик Булан (1839-1933). Последният тогава има идеята да свърже работата с кожата на пациентка, страдаща от психични разстройства, която е починала внезапно и трупът й бил непотърсен впоследствие.

Харвардският университет обясни решението си да премахне подвързията така: „След внимателно проучване, ангажиране на заинтересованите страни и обмисляне, Харвардската библиотека и Харвардският музей стигнаха до заключението, че човешките останки, използвани в подвързията на книгата, вече не трябва да принадлежат на сбирката на Харвардската библиотека поради етичния характер на произхода и последващата история на книгата“.

Университетската управа търси начини да гарантира, че „човешките останки ще бъдат предадени с уважение, за да се възстанови достойнството на жената, чиято кожа е била използвана“, и че „провежда допълнителни биографични изследвания на произхода на анонимната пациентка“.

Des Destinees de l'Ame пристига в Харвард през 1934 г. В книгата има бележка, написана от д-р Булан, в която се посочва, че върху корицата не е отпечатан никакъв орнамент, за да се „запази елегантността ѝ“. „Бях съхранил това парче човешка кожа, взето от гърба на една жена“, пише той и добавя: „Една книга за човешката душа заслужава да има човешка обвивка“.

Преди десет години Бил Лейн, директор на Харвардската ресурсна лаборатория по масспектрометрия и протеомика, написа в блога на библиотеката „Хотън“, че е „много малко вероятно източникът да е друг освен човешки“.

Практиката за подвързване на книги в човешка кожа - т.нар. антроподермична библиопегия - е описана още през 17-и век.

През 19-и век съществуват многобройни свидетелства за това, че телата на екзекутирани престъпници са дарени на науката, а техните кожи по-късно са предадени на книговезците.