Проверени са 680 чужди граждани, шестима са задържани за установяване евентуално на съпричастност към криминални деяния.

Това съобщава днес СДВР, след като снощи бе проведена показна акция в мигрантските центрове - включително под съпровода на доста тв камери.

Както и Клуб Z писа, в дните около 9 март в столицата се наслои напрежение - първо е възникнал скандал между чужденци в общежитието в "Овча купел", после имаше конфликт заради бивша приятелка - който обаче бе експлоатиран като расов. Накрая в резултат група пакистански студенти с британски паспорти, бяха набити в района на "Витошка".

Организираха се "патриотични" прояви на националисти, а полицията обеща да тушира напрежението - макар и обявявайки съвсем ясно, че проблем с мигрантите няма. Въпреки това Бойко Борисов и Делян Пеевски взеха синхронизирано отношение по "въпроса".

Така днес от съобщението на пресцентъра на МВР се разбира, че операцията снощи е била превантивна и е взето отношение... 

"... спрямо около 60 мъже, нарушили часа за прибиране в местата за настаняване."

Обещава се, че тези превантивни действия ще бъдат извършвани регулярно в столицата.

Ето и оригиналното съобщение на полицията:

Превантивна спецоперация проведе СДВР на територията на столицата

Проверени са 680 чужди граждани, шестима са задържани за установяване на съпричастност към криминални деяния

В специализираната полицейска операция се включиха служители на отделите „Противодействие на криминалната престъпност", „Специализирани полицейски сили", „Миграция" и сектор „Кобра" в СДВР. Действията бяха реализирани вчера на територията на центрове за настаняване към Държавната агенция за бежанците в кварталите „Овча купел", „Военна рампа" и „Враждебна". Извършени са проверки за наличие на забранени предмети, наркотични вещества, както и с оглед установяване на граждани, обявени за общодържавно издирване, без документи за самоличност и пребиваващи неправомерно в помещенията. Съвместно от служители на ДАБ и СДВР е осъществен контрол за спазване на установения час за прибиране в центровете.

В хода на спецакцията са проверени общо 680 чужди граждани. Отношение по административен ред е взето спрямо около 60 мъже, нарушили часа за прибиране в местата за настаняване. Шестима чужденци са задържани за установяване на съпричастност към криминални деяния. Превантивните действия на СДВР ще бъдат извършвани регулярно в столицата.