България и Румъния влиза утре в Шенгенското пространство за свободно пътуване.

То обаче ще се отнася само за пътуването по вода и по въздух. Така решиха страните членки (Съветът) на ЕС на 30 декември 2023 г.

Това означава, че остава контролът по сухопътните граници на двете държави. Тези проверки ще продължат да действат, докато Съветът не реши да отпаднат и те.

По тази причина границата между България и Румъния по река Дунав се смята за сухопътна, обясниха наскоро експерти от Европейската комисия. Така контролът по нея ще продължи въпреки влизането ни в Шенген по вода.

Но от утре при пристигане в България от което и да е летище в Шенгенското пространство ще излизаме свободно след кацането, без проверка на документите.

„Утре е важен ден. България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешнитете въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство - най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според нея властите в София и Букурещ непрекъснато демонстрират висока степен на ангажираност за осигуряването на адекватна защита на външните граници на ЕС.

От Комисията уверяват, че ще продължат да предоставя цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да бъде гарантирано, че решение за сухопътните граници може да бъде взето през тази година.

„Гордея се с работата, извършена от толкова много хора както в Румъния, така и в България. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет за края на моя мандат“, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Част от Шенгенското пространство в момента са 23 от 27-те страни членки на ЕС (без Ирландия, Кипър, България и Румъния), както и четирите държави от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) – Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия).