Шефът на Сметната палата Димитър Главчев е бил единственият от всички възможни номинирани, който се е съгласил да стане служебен премиер. Алтернативата била България да навлезе в конституционна криза.

Това стана ясно днес, когато президентът Румен Радев възложи на Главчев съставянето на служебно правителство.

Държавният глава използва възможността, за да критикува за пореден път промените в Конституцията.

"Събитията от последните дни бяха показателни, разкриха несъстоятелност, дори авторите на тези промени се убедиха. Партиите успяха да постигнат една от своите съкровени цели - да ограничат максимално правомощията на президентската институция, чисто механично, без да отчитат дори елементарни положения.

Страната ни се оказа на прага на една безпрецендента конституционна криза. Без служебно праивтелство няма как да преминем в избори. Щеше да има неопределен период от време на безвластие.

Искам да благодаря на всички кандидати за служебен министър-председател. Разбирам и уважам мотивите от професионално и лично естество. Съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени.

Искам най-вече да благодаря на Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия", каза Радев.

И допълни, че очаква мандатът да бъде изпълнен до 7 дни, макар в Конституцията да няма срок за това. Той изтъкна, че ще очаква следващата събота Главчев да представи готов кабинет. Тогава щял да покани и парламентарните партии.

Ако Главчев е готов с правителството до 7 дни това означава, че е напълно възможно изборите да са 2 в 1 - парламентарни и европейски, и да се проведат на 9 юни. За да стане това факт президентът трябва да издаде указа за служебното правителство и да насрочи парламентарните избори на 9 април.

Президентът припомни, че според новите промени на Конституцията той няма право да влияе върху състава на кабинета.

"Няма да участвам в съставянето на вашето правителство. Вие ще бъдете сам. Ще очаквам кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, да работи изцяло в интерес на българските граждани", подчерта Радев.

От своя страна Главчев зададе въпроса "каква беше алтернативата".

"Аз останах последен, който можеше да реализира служебно правителство. Алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици", каза Главчев.

Той заяви, че съставът на служебното правителство ще бъде равноотдалечен от всички партии и в него ще участват предимно експерти.

"Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа. Ще продължавам да утвърждавам евроатлантическия път на България", обеща Главчев.

Той заяви, че е напълно наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори. Но допълни, че цел на всяко управление е и да подобрява живота на гражданите.

"Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължавам в същия дух", настоя Главчев.

На излизане от президентството Главчев заяви, че ще подаде заявление за неплатен отпуск от Сметната палата.

В парламента вече приеха на първо четене подобни законови текстове.

Главчев каза, че от много време не се е виждал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че стремежът му е изборите да са 2 в 1. На въпрос дали ще покани Калин Стоянов за МВР той отговори уклончиво - щял да води разговори с много хора.

"Как ще е политическо лице? Само като министър. Калин Стоянов си е експерт в областта, такива има и други", каза още Главчев.

Той отказа да отговори дали някои от сегашните министри ще останат на позициите си. Призна, че е имал много сериозни колебания дали да приеме поста, но накрая се оказало, че ако откаже ще има криза. Декларира, че ще се постарае да не бави пътя на България към Шенген и еврозоната.

"Не виждам как ще бъде в това правителство".

Това отговори Главчев на въпрос дали Асен Василев може да остане финансов министър.