В последните дни ГЕРБ и ДПС са предложили над 4 млрд. лв. допълнителни разходи за бюджета. Това каза пред бТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров. Той припомни, че над 2,6 се предлагат за саниране, 1 млрд. за фонда за сигурност на енергийната система, а днес се искат и надбавки за Великден на пенсионерите.

"Те никога не казват откъде ще дойдат тези пари", каза Димитров.

И допълни, че увеличението на заплатите в администрацията, което се дава от правителството в последните дни, е заложено в бюджета, който е приет от парламента.

Димитров обясни, че ако се приемат надбавките, то те ще трябва да бъдат дадени от служебното правителство.

"Не трябва българските пенсионери да зависят по такъв начин от волята на политиците, когато идват избори. Трябва да получават системно по-добри пенсии. Такова усилие беше направено последните години. И отново е заложено. 11% от 1 юли за всеки пенсионер", каза още Димитров.

Той заяви, че дори ако настоящото правителство беше продължило своето съществуване "Продължаваме промяната - Демократична България" са щели да повдигнат темата за "Турски поток". Димитров поясни, че новите факти около т. нар. пътна карта са се появили в началото на март.

"Години я искам тази пътна карта. Поисках я от руснаците, след като България не я намираше", каза Димитров.

И допълни, че министерството на енергетиката не е могло да отговори дали излязлата в медии пътна карта е автентична. И това наложило да се прави анкетна комисия в парламента.

Според Димитров тази комисия ще отговори на въпроса колко точно е печалбата от "Турски поток" за България, тъй като има големи разминавания в числата, давани от различни институции.

"Руският "Турски поток" е интерес на Москва да заобиколи Украйна. Ние си имахме тръба. Ползите са за Москва, разходите за България", каза още Димитров.

И допълни, че проектите за истинската диверсификация, като гръцката връзка, са били бавени от ГЕРБ 10 години. Докато "Турски поток" е бил построен за една година.

"Тази тема не можем да я замитаме, пак ще се повтори", обобщи Димитров.