Справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл. 

Това заяви днес украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към участниците на международната конференция "Възстановяване на справедливостта за Украйна" в Хага, предаде "Укринформ", цитирана от БТА.

Той призова международната общност да гарантира, че на всеки възможен агресор ще бъде потърсена съдебна отговорност.

"Справедливостта е първата линия, от която трябва да започне установяването на мира. Оръжията дават физическа защита, но справедливостта е тази, която възстановява чувството за сигурност за живота, защитаван със силата на оръжията. И също справедливостта връща усещането за предсказуемост на всички международни отношения. Всеки възможен агресор трябва да знае какво го чака, ако руши мира. Правосъдието е в състояние да гарантира това", каза Зеленски.

Повече от две години след началото на руската инвазия в Украйна европейски министри и международни следователи се събраха в Хага, за да обсъдят напредъка в съдебното преследване на военните престъпления.

Украинският президент отбеляза, че преди два дни е посетил град Буча в района на Киев, който се превърна в "символ на руското зло за целия свят". Според него "все още не са установени имената на всички цивилни украинци, които са убити от руските войници в града, както и в други украински селища, освободени от руските окупатори", отбелязва Укринформ.

"Въпреки че постепенно се възстановяват градове и села, навсякъде има едно и също особено чувство - едно и също за всички - чувството, че предстои още много работа, предстои да се работи най-вече в името на справедливостта. Така, че това зло да бъде победено и физически, в реалността, на бойното поле, и така, че хората да усетят убеденост (в тази победа) в сърцата си. За да знае всеки, който дойде на власт в Русия след Путин, че справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл. Ще постигнем това само като работим заедно", посочи украинският държавен глава.

Зеленски приветства усилията на Международния наказателен съд (МНС), който миналата година издаде заповед за ареста на руския президент Путин и който работи за възстановяване на пълната справедливост.

Украинският президент подчерта и важността от продължаването на работата по създаване на "конкретни систематични механизми, с които да се възмездят щетите, причинени от войната".

"Ние си сътрудничим с много страни и държавни лидери, за да конфискуваме руските активи и печалбите от тях. Всичко това трябва да бъде в полза на хората, които Путин се опита да унищожи с тази война", добави държавният глава.

Той призова участниците в международната конференция в Хага "да не се отклоняват от общата линия - линията на справедливостта".

"И аз ви моля да не забавяте темпото. Трябва да направим всичко възможно за твърдостта на правосъдието, за да може то в действителност да укрепи нашата защита - защита срещу агресията и терора. Нека реалният мир бъде възстановен по-бързо. И нека всеки, който руши мира, наистина да се страхува от това да бъде изправен пред съда в Хага", добави Зеленски.