"Тревожен сигнал от дамската тоалетна" е вдигнал накрак прокуратурата от следгешевата епоха, провела три светкавични последователни разпита на един и същи човек, потвърждаващи въпросния сигнал.

Разпитваният е небезизвестният Стефчо Банков - бивш директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и тогавашен прокурорски помощник, а сигналът, по който е давал обяснения, уличава бившия му началник Иван Гешев и неговия екип в поръчкови медийни публикации срещу граждани като Делян Пеевски, Бойко Борисов, също като тях преживелия катарзис и.ф. обвинител номер едно днес Борислав Сарафов, сегашния МВР министър Калин Стоянов, пригласил се да е такъв и в служебния кабинет, срещу доскоро раздаващата "корпулентни" кредити Българска банка за развитие, собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов и др.

Поводът за разпитите на Банков са, твърди се, "изхвърлени в един кош в дамската тоалетна на прокуратурата на 4-ия етаж" в Съдебната палата (където е и кабинетът на главния прокурор, б.р. на Клуб Z) материали, предавани впоследствие "от ръка на ръка". Така се озовали в ръцете на автора на сиганала, кръстил се "Тихомир Владимиров", който твърди от 1 л. ед. ч., че знае какво е ставало в прокуратурата, явно намеквайки, че е работел там.

Той е заведен на датата 30 юни 2023 г. - онези смутни дни, в които след искане на Борисов и Пеевски ВСС отстрани Иван Гешев като главен прокурор и посочи като временен такъв доскорошната му дясна ръка Сарафов. Гешев опита да отвърне с ударна работа срещу "Барселонагейт" и връзките на Сарафов с Петьо Петров-Еврото. Сигналът е пратен до градската прокурорка Илиана Кирилова (същата, която призна, че е в близки отношения с Еврото и отказа първоначално изслушване в парламентарната комисия за Нотариуса).

Съдържанието на разпитите на Банков на база "тревожния сигнал" на неустановения "Владимиров" бе публикувано днес от Антикорупционния фонд като част от поредицата "СГП-Лийкс", в случая - под номер 7.

"Сигналът е пълен с информация от кухнята на бившия главен прокурор и по него прокуратурата се задейства светкавично с образуване на досъдебно производство и разпити още на следващия работен ден - ясен знак за координирано действие, което не е обичайната прокурорска практика", коментира Николай Стайков от екипа на АКФ.

А сега по същество:

След като разбираме от "Владимиров", че някой е ровил в кошчетата за отпадъци в дамската прокурорска тоалетна, после е предавал откритите там материали на ръка, за да стигнат до него и да подаде сигнал на 30 юни, още на следващия работен ден, 3 юли, започва серия разпити на едно от споменатите лица - Банков. (След публикуване на снимките пред ресторанта "Осемте джуджета" на Борислав Сарафов и Еврото в края на май 2023 г., именно Стефчо Банков беше посочен от Сарафов като оперативен ръководител на "нелегалното частно външно наблюдение" на Гешев, направило заснемането).

В три последователни сгъстени времево разпита Банков посочва Габриела Ненкова, Марчела Панталеева и Веселин Иванов като лицата, обслужвали "шефа" (Гешев), като пишели и поръчвали статии в сайтове като "Пик", "Афера", "Марица", "Трафик нюз", "журналисти като Кристиан Шкварек" (вероятно се имат предвид тези сайтове и фейсбук групи, които се управляват от фирма, регистрирана първоначално от неговата приятелка Виктория Вировска на техния адрес, която според разследване на "Капитал" има договор с ГЕРБ, бел. АКФ).

В Клуб Z с - меко казано - почуда открихме и себе си в списъка с поръчковите медии. Първо се изненадахме, после се посмяхме, но за това отделно - по-долу.

Самият Банков често изпълнявал поръчки, твърди, но от думите му излиза, че също толкова често не е бил съгласен и "скатавал". Твърди също така, че е бил подложен на натиск от гореописаните лица и със свидетелските си показания се страхувал за живота и здравето си. В доказателство - при третия разпит разказва за получена в пощата си заплаха с почерк, който съмнително приличал на този на Марчела Панталеева.

"По анцуг"

Един от най-вълнуващите епизоди е за това как бил накаран да намери "кошаревски свидетел" за Борисовия "Барселонагейт" (припомняме, че след като се сменя политическата конюнктура и бива притиснат от Бойко Рашков да се махне от МВР, Банков по това време бива "подслонен" от Гешев в прокуратурата, бел. ред на Клуб Z).

Доблестният доскорошен шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР - най-страшната служба, която трябва да чисти системата от "лошите", започнал да лъже, че свидетелят не му вдига телефона, че ще пътува извън София и др., влязъл в един момент и в болница. Но всеки ден от екипа на Гешев го притискали с въпроса намерил ли е човека. Дори бил вдигнат от болничното легло от въпросната Ненкова една вечер за среща на входа на ВМА, където лежал. Накрая Банков не издържал и "по анцуг" отишъл в прокуратурата да докладва на Илиана Кирилова какви нередни неща го карали да прави.

За Калин Стоянов пък Банков трябвало да разпечата сигнал, че се е настанил със семейството си незаконно в секретна квартира на ГДБОП и за корупция, свързана с контрабанда на наркотици в Бургаско.

Според неизвестния подател на сигнала "Владимиров" "поискано е да се подготвят сигнали и срещу "Дилян Пеевски" (запазен е оригиналният правопис), "които да са свързани с членове на ВСС и корупция." (Интерено е как авторът с такива дълбоки познания в системата на прокуратурата не знае как се пише името на санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на ДПС - емблематична фигура в българската политика, бизнес и съдебна власт, б.р.).

Трябвало да се организира и протест в защита на Гешев с ликовете на "виновниците", разпечатани на формат А3.

Видимо, нито кампания срещу Пеевски е имало, нито протест, нито "свидетели" за изнасяни пари с чували в Турция по "Барселонагейт". Или както отбелязва АКФ:

"Явно времето не стига за осъществяване на всички тези намерения, ако се вярва на изложеното."

А сега, за "ролята" на Клуб Z:

Клуб Z се споменава два пъти - веднъж в "сигнала" от дамската тоалетна на "Владимиров" и веднъж в показанията на Банков.

Подателят пише следното (правописът пак е запазен):

"От журналист работещ в "клуб Z" ми е известно, че незабавно след статиите в Афера за Сарафов и ВСС още на 26 април Пантелеева чрез колега на журналиста промотира статия касаеща Министерство на икономиката и в частност Никола Стоянов."

А потвърждаващият едно към едно всичко написано "от тоалетната" Банков, свидетелства:

"Също така на 26.04.2023 г., Пантелеева чрез сайта Клуб Z промотира статия касаеща Министерство на икономиката, в частност Никола Стоянов, като си спомням за случая, защото бях получил от Габриела материали или текст, за да напиша нещо като сигнал и да го предам на Габриела."

Както е известно на нашите читатели, ние винаги "безкритично" сме отразявали работата на държавното обвинение. Изобщо, даже не сме я отразявали, а направо сме пускали текстове, подадени ни оттам. 

Лице "Тихомир Владимиров" никога не е разговаряло с журналист от Клуб Z. Лицето Марчела Пантелеева - също, камо ли да "промотира" нещо чрез нашата медия, което изначално е невъзможно.

Водени от журналистическо любопитство, все пак решихме да проверим какви материали сме публикували на 26 април 2023 г., че така да са развълнували сигналоподателя с материалите от нужника и свидетеля Банков. Няма нито един текст, свързан с бившия министър, министерството, ББР и др. дружества под шапката на ведомството. Същото показа проверката ни и за следващите няколко дни (да не би ние да сме в грешка, не двамата припокриващи се свидетели). Какво общо имат Сарафов с бившия министър - за нас остава мистерия.

Публикували сме обаче в тези дни поредица от материали, свързани с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир с участието на общинските съветници на ГЕРБ в Пловдив и Варна и развоя на събитията, актуални към онзи момент. Ако тези факти се броят...

Публикуваме сигнала от тоалетната и свидетелствата на Стефчо Банков: