Новият президент на БФС Георги Иванов ще се срещне през месец май с шефа на УЕФА Александър Чеферин по покана на словенеца. На 17-и идния месец пък ще пътува до Тайланд за 74-ия конгрес на ФИФА. Това съобщи централата на днешното първо заседание на Изпълнителния комитет, избран на конгреса на 15 март.

Пред журналисти след заседанието бе обявено, че Атанас Фурнаджиев, който години наред бе част и от предишното ръководство, става първи вицепрезидент. Другите заместници на Иванов ще бъдат бизнесменът Николай Андреев (главен изпълнителен директор на "Виваком") и бившият ректор на НСА Николай Изов. И двамата са от новите в ИК.

Борислав Попов, дългогодишен изпълнителен директор по времето на Борислав Михайлов, остава на поста.

Над 10 служители на БФС са освободени "на база неудовлетворителни резултати към момента". Георги Иванов отказа да съобщи имената и постовете им.

Гонзо не даде и отговор на въпрос дали се е срещал с Димитър Бербатов и други от неговия екип, както бе анонсирал. "Ще го запазя за себе си", отвърна той. И няколко пъти изтъкна - както за уволнените, така и за новоназначените, че за него е важно "да са професионалисти, да си вършат работата".

Посред сезона няма как да се обявяват и правят промени за структурата на първенствата, сега основната цел е те да приключат нормално. В тази връзка Георги Иванов обяви, че е имал срещи с МВР, като му предстои и още една. Той е поставил въпроса за превенция и мерки срещу "черното тото".

А медиите и запалянковците ще научат какви са най-големите промени и реформи през юни, обеща новият президент. Той се е срещнал и с шефове на основните комисии на централата. 

Атанас Фурнаджиев заяви, че договорът с фирмата за осигуряване на услугата за ВАР е до края на следващия сезон. Това е предостатъчно време да се разгледат и други оферти на конкурентни компании и да се вземе решение дали да бъде продължен настоящият контракт или да се приеме друга оферта.

БФС ще инициира работни срещи с държавата

Новата власт в "Бояна" отчете "извършени реформи в периода 15.03.2024 г. – 03.04.2024 г., както и част от планираните проекти в следващите месеци".

Те са разделени на "административни", "национални отбори", "комуникации" и "партньорски отношения".

Освен обявени по-горе планове, тук се открояват "оптимизиране на разходите", като се споменава и "редуциране"; проведени срещи със служители; нови назначения (Кирил Котев за технически директор); иницииране на разговори с представители на държавата; създаване на комисия, която да работи с нея; основаване на фондация, която да подпомага бивши футболисти и още ред партньорски инициативи с компании.

Изпълкомът утвърди треньорите на юношеските национални отбори.

Тодор Симов ще води юношите до 19 години, а Петър Карачоров - който му беше помощник, сега е начело на 17-годишните. Владислав Вутов, досега временен треньор, ще оглавява U15.

Кой за какво отговаря в ИК?

По-късно БФС публикува на официалния си сайт ресорите на членовете на Изпълнителния комитет.

Атанас Фурнаджиев, бизнесмен - международната дейност на БФС; замества президента в негово отсъствие.

Любомир Пейновски, бизнесмен - участие в проекти за развиване на дейността на БФС.

Николай Андреев, бизнедмен - спонсорство и реклама.

Даниел Панов, кмет на Велико Търново - връзки и взаимодействие с органите на местната власт и местно самоуправление.

Калин Каменов, кмет на Враца - връзки и взаимодействие с органите на местната власт и местното самоуправление.

Проф. Николай Изов - връзки и взаимодействие с централните и териториални органи на изпълнителната власт.

Пламен Манолов, част от управата на Български ВиК холдинг - финансова и икономическа дейност.

Михаил Статев, адвокат и бизнесмен - финансова, икономическа и правна дейност.

Мила Христова, член на борда на ФИФпро Европа - Асоциацията на професионалните футболисти - социален диалог; за футбола за жени и статута на футболистите.

Румян Вълков, шеф на Аматьорската лига - работата и дейностите в аматьорския футбол и за футбола за жени.

Атанас Караиванов, шеф на Профилигата - работата и дейностите в професионалния футбол.

Николай Лазаров, адвокат - правна дейност на БФС.

Теодор Тодоров, адвокат - правна дейност на БФС.

Димитър Георгиев, бивш депутат и бизнесмен - взаимодействие с държавните органи.

Николай Лазаров бе освободен от състава на Дисциплинарната комисия, тъй като по устав не може да съвместява двете длъжности.