Безплатно да бъдат санирани и сградите, останали в "резервния" списък след приключването на програмата за безвъзмездно обновление на жилищния фонд, предлагат от ГЕРБ с проект на решение на Народното събрание, с което Министерство на регионалното развитие и благоустройството се задължава да обезпечи дейностите. Става въпрос за 2187 проекта, за които държавата ще даде точно 2 672 959 473 лв., изчисляват хората на Бойко Борисов. Търсят се още половин милиард - за "съфинансирането".

Както е известно, програмата за безплатно саниране бе по националния план за възстановяване и устойчивост, като оказа се, желаещите са в пъти повече от тези, които ще се възползват накрая. При кандидатствали с проектни предложения 3035 сдружения на собствениците, 756 са одобрени за финансиране, по 119 е прекратено производството, а 2178 бяха сложени в резервния списък. Това предизвика сериозни брожения и съмнения за това по какви критерии са правени оценките и вкара в обяснителен режим ресорният министър Андрей Цеков. По първия етап на програмата министърът призна, че има много жалби, като малко от тях били конкретни в оспорванията си на достоверността на енергийните сертификати, необходими за класирането по програмата. Все пак, МРРБ сезира Агенцията за устойчиво енергийно развитие за масова проверка, макар самият Цеков да посочи, че тя "не е целесъобразна при нивото на настоящите жалби и практически не е възможно да бъде направена".

След приключване на първия етап (безплатното обновление), от ведомството обявиха втори, който обаче вече изисква 20 на сто съфинансиране. Изчислиха, че всяко едно домакинство ще трябва да участва със средно 5100 лв. (при апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв.).

МРРБ анонсира и че се обмисля Българската банка за развитие да представя дългосрочни безлихвени заеми, гарантирани от държавата, на хората, които ще участват във втория етап на санирането. 

"Трябва да се отбележи, че стотици жалби вече са залели националните и европейските институции. (...) ние предлагаме да се създаде програма, чрез която да се осигурят средства и за останалите в резервния списък кандидати", пишат вносителите на проекторешението, пръв сред които е бившият МРРБ министър на Борисов, "понижен" до зам.-министър след трагедията "Своге" - Николай Нанков.

Това щяло да постигне справедливост. Не се посочва от къде ще дойдат средствата.