Русия нахлу в Украйна преди повече от две години. Пропагандата на Москва хвърля вината за това върху НАТО. По повод 75-годишнината на алианса Русия отново отправи критики: НАТО е "дестабилизиращ фактор", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според Песков дейността на НАТО в момента не насърчава нито сигурността, нито стабилността в Европа.

В миналото Русия многократно е заявявала, че се чувства застрашена от НАТО. Западни военни експерти обаче подчертават, че това е отбранителен съюз, който не представлява заплаха за нея. С оглед на напрежението между Москва и Запада, Песков заяви, че отношенията с НАТО "на практика са се понижили до ниво на пряка конфронтация".

Ситуацията със заплахите на Запад: от "следвоенната епоха към предвоенния свят"

Тонът на Запада също изглежда се е изострил напоследък. В интервю за Die Welt полският министър-председател Доналд Туск заяви:

"Знам, че звучи опустошително, но трябва да свикнем с факта, че е започнала нова ера: предвоенната ера". Той не иска да плаши никого, "но войната вече не е понятие от миналото", продължава Туск.

В четвъртък същото изявление направи и британският министър на отбраната Грант Шапс. "Преминахме от следвоенен към предвоенен свят", написа Шапс в гостуваща статия за британския вестник " Телеграф" по повод годишнината на НАТО.

"Русия заплашва нашите съседи, Китай е все по-агресивен. Иран използва свои пълномощници, за да сее регионален хаос от Близкия изток до Йеменския проток", продължава Шапс. "А Северна Корея непрекъснато дрънка с ядрени оръжия."

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис предупреди, че "най-големите битки на НАТО може да се случат в бъдеще".Ако Алиансът не се подготви за това, това ще бъде "най-голямата грешка" в неговата история.

"Без сигурност всичко е нищо", написа германският канцлер Олаф Шолц в Twitter по повод 75-годишнината на НАТО.

В защитата си срещу Русия Украйна защитава и сигурността на Европа, но е подложена на все по-голям военен натиск. С оглед на евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ генералният секретар Столтенберг предложи в четвъртък, наред с другото, в бъдеще НАТО да не координира помощта за Украйна от Вашингтон, както е ставало досега.