"Пеевски каза това, Пеевски каза онова. И българските медии повтарят безкритично".

Така евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев коментира пред БНТ медийната обстановка в България, в която всички приказки на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски се повтарят като неоспорими факти.

Кънев коментира твърденията на Пеевски, че е работил по-добре с "Продължаваме промяната - Демократична България", отколкото с ГЕРБ.

"Аз съм дълбоко критичен към казаното от Пеевски, за разлика от повечето български медии", заяви Кънев.

Той припомни, че до скоро Пеевски е бил собственик на много медии. Според него той и до днес е неофициален собственик на медии.

Кънев каза, че е имал само една среща с Пеевски - пред 9 години в деня, в който бяха бламирани промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Тогава Кънев бе част от "Реформаторския блок".

На тази среща е присъствал и тогавашният председател на ДПС Лютви Местан.

Според Кънев Пеевски е бил там, за да е сигурно че Местан няма "да предаде четата" и да се съгласи на реформи, които са против интересите на криминалните мрежи в правосъдието, които са издигнали настоящия съпредседател на ДПС.

Кънев смята, че към момента "Продължваме промяната - Демократична България" е втора сила, но има реална възможност да стане първа на предстоящите избори.

"Имам няколко много тежки резерви, не една", каза Кънев, по повод състава на служебното правителство, оповестен от Димитър Главчев.

Според него обаче правилата за създаване на служебно правителство сега са по-добри, защото не допускат еднолична власт на президента.

"Когато българските граждани знаят къде искат да отидат никакво МВР, никакви пари, никакви пропаганди, нкакви медии не могат да ги спрат. Знаем как да променяме обществото си, правили сме го и за добро, и за лошо.

Моята цел е българските граждани да кажат, че искат продължаване на реформите", заяви Кънев.

Според него в обществото ни има три групи хора. Едната иска запазване на статуковото и се представлява от ГЕРБ и ДПС.

"Има голяма група български граждани, които искат бърза реформа, ние ги представляваме, те ни псуват, защото не го правим достатъчно бързо, понеже го правим с ГЕРБ и ДПС", каза Кънев.

Третата група са граждани, които искат България да се върне назад, преди 1990 г. и те се представляват от "Възраждане" и БСП.

"От активността на тези три групи зависи къде ще тръгне България. МВР е важно само при много ниска активност", каза още Кънев.

Той приема с тревога номинирането на Петко Николов за министър на икономиката, както и връщането на газовото лоби в министерство на енергетиката. 

Според Кънев реалистично е ако ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" имат мнозинство кабинетът на Главчев да остане и като редовен. Той припомни, че "Възраждане" също често подкрепя тези партии. 

"Имаме едно голямо реакционно мнозинство, съюз между тези сили които искат статукво и тези, които искат връщане назад, лесно се съюзяват. За това са толкова единни и увълчени срещу нашата коалиция, която представлява хората, които искат промяна", коментира Кънев.

Според него Борисов иска мнозинство с ДПС, но после да ползва "Продължаваме промяната - Демократична България" като "смокинов лист".

"Голямата новина е българската политика е, че ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство. Нашата задача е да не допуснем връщане на статуквото през мнозинство на ГЕРБ и ДПС", каза още Кънев.