Нургюл Салимова записа първа загуба в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В третия кръг българката отстъпи с черните фигури пред индийката Вайшали Рамешбабу след 33 хода игра. Так 20-годишната Салимова остава с една точка в актива си.

Вайшали (22 г.) и Салимова, които са двете най-млади участнички при дамите, разиграха класическия вариант на Руска партия. Срещата се движеше изключително бавно, като за първите три часа от нея двете изиграха само 18 хода. Вайшали обаче първа се реши на по-решителни действия и това и донесе предимство.

На 14-ия ход индийката жертва коня си на f7. Жертвата й даде позиционно предимство, а Салимова може би не разчете ситуацията по най-добрия начин и направи два последователни неубедителни хода, които превърнаха позицията и от напълно равна в загубена.

Вайшали остана с четири пешки в повече на дъската в навлизането в ендшпила и българката не видя никакъв смисъл да се съпротивлява.

В неделя е четвъртият кръг Салимова ще играе с белите фигури с другата индийка - Хумпи Конеру. До момента 37-годишната Конеру има три ремита и 1,5 точки в актива си.

Лидерка в класирането е китайката Тан Чжони с 2,5 точки. Следват рускинята Александра Горячкина - 2, Катерина Лагно (също от Русия), Вайшали Рамешбабу, Хумпи Конеру - с по 1,5 т., Анна Музичук (Украйна), Салимова и Лей Тинцзие с по 1 т.