ЦСКА-София разби "Левски" с 2:0 в дербито на 28-ия кръг на Първа лига пред около 30 хиляди зрители на стадион "Васил Левски".

Тобиас Хайнц наказа вратарска грешка на юношата на "сините" Иван Андонов в 61-ата минута. В 77-ата Фернандо Каранга удвои, след като Андонов изби удар на Улаус Скаршем. Между двете попадения Джонатан Линдсет и Каранга изтърваха очи в очи с младия страж. В добавеното време Данило Асприля като по чудо не вкара за 3:0, топката облиза гредата.

Нестор Ел Маестро записа първа победа над "Левски" в дербито и поне за момента ще работи малко по-спокойно, след като през седмицата се заговори за смяната му.

Напрежението обаче се засилва към Николай Костов - в сряда "Левски" бе разгромен от "Лудогорец", днес бит от ЦСКА-София, а ако продължава в същия дух може да пропусне евротурнирите.

Напълно заслужена и логична победа за ЦСКА-София - можеше да бъде и по-убедителна. Символичните гости бяха по-добри в по-голяма част от мача, особено след почивката, когато опасностите пред дебютанта Андонов се редяха една след друга. След Разград, "Левски" бе неузнаваем в поредно второ полувреме, а такива симптоми имаше и срещу "Славия".

Костов заложи на хазартен ход - смени направилия грешки в Разград Пламен Андреев с Иван Андонов, минал през школата на "Фиорентина". Като изключим гафа за първия гол, той се справи отлично за толкова млад футболист.

А ЦСКА-София показа повече желание, амбиция и явно имаше по-добра стратегия, изпълнена добре, особено през втората част. "Червените" имаха преимущество и през първата, когато бяха по-опасни, действаха по-компактно и организирано, държаха инициативата.

ЦСКА-София съкрати изоставането си от "Лудогорец" на 3 точки, но "орлите" са с два мача по-малко. "Черно море" е на 2 т. от "червените" и са с двубой по-малко. "Левски" е четвърти и може да бъде задминат от "Локомотив" (Пловдив), който в понеделник приема "моряците". 

И независимо че в часовете преди мача полицията откри огромен арсенал от бомбички и сигнални ракети на стадиона, феновете все пак успяха да вкарат голямо количество. Така на полувремето се обстрелваха секторите А и Г. Пострадало дете от централния сектор бе откарано в болница.

До инциденти на трибуните се стигна и при първия гол на ЦСКА-София. Полицаи трябваше да се намесят в левскарския Б, а след това десетки униформени направиха кордони пред фенските трибуни. Тогава отново прелетяха сигнални ракети.

Напук на призивите и от двата цвята преди сблъсъка запалянковците да оставят битката на терена и да не прибягват до пиротехника и агресия.

Мачът

Традиционно в последните години - малко футбол. В началото Густаво Бусато направи грешка, при която "Левски" можеше да вкара, но до реална възможност не се стигна. 

В 15-ата Линдсет отбеляза гол след центриране от свободен удар, но той бързо бе отменен, тъй като норвежецът си помогна с ръка. Веднага след това "Левски" организира бърза атака и Бусато влезе в краката на Патрик-Гарбиел Галчев, но повторенията показаха, че дузпа нямаше.

До края на полувремето ЦСКА-София застраши съперника си чрез Матиас Фаетон и Каранга, който създаде работа на защитата. В две ситуации Андонов се намеси добре. "Левски" не стигна до нищо съществено.

Това се случи в началото на втората част, когато Ел Джемили проби, като премина неколцина "червени", но стреля анемично в аут. Следващите минути бяха равностойни, така се стигна до грешката на вратаря дебютант и след това "Левски" рухна, като нямаше сили за обрат, а късметът покри тима на Костов да не допусне трети гол.

Николай Костов: Причините за загубата са две

"Мога да кажа, че това, което очаквахме от ЦСКА, това и стана, заяви след мача пред "Диема Спорт" Николай Костов. - Дълги подавания, търсене на единоборства, гонене на втора топка - говорихме го това преди мача в съблекалнята. Мисля, че причините за загубата са две - едната е, че в предни позиции не създадохме напрежение за противника и губехме лесно топката. И втората е нелепият първи гол за ЦСКА. Мисля, че играчите бяха достатъчно концентрирани, не съм имал усещане за напрежение. Липсваше ни скорост в атаката, липсваше ни Марин Петков."

Попитан беше и дали отборът е изморен, защото така е изглеждал и при поражението в Разград през втората част, той отвърна:

"След като са бягали 90 минути, няма как да не са изморени, борба, битка, втора топка... Мисля, че генерално отборът се представя под възможностите си в тези дербита. За бъдещето искам да кажа, че трябва да сме благодарни на това, което имаме. А имаме млади и добри играчи, които могат да променят нещата. Аз реших Иван Андонов да пази днес! Според мене, на първо място не бива да се правят сериозни отрицателни изводи от този мач. Въпреки че знам какво е в душите на привържениците".

"Въпрос на време е да се отърсим. Знам, какво да очакваме от тук нататък. Но ще се появят сега критики - няма как да кажа на играчите да не четат неща, които няма да им харесат. Трябва да преодоляват такива трудности и това е част от играта".

Следващата среща за "Левски" е тежко гостуване на "Черно море", където лошата серия може да продължи.

"Какво ни очаква? Очаква ни мач с "Черно море", който е един от най-силните домакини, дори мога да кажа най-силният. Не съм гледал статистиката, но съм наясно. Съжалявам за феновете и поемам цялата отговорност за поражението", завърши треньорът.

Нестор Ел Маестро: Една от най-хубавите победи в кариерата ми

"Бих искал да започна с поздрав към „червената“ част на България. На първо място и най-вече съм много щастлив за нашите фенове днес. Мисля, че играхме фантастичен мач. Победата ни бе категорична и повече от заслужена. Доминирахме през първото полувреме и ги унищожихме през второто. С цялото ми уважение, но мисля, че "Левски" имаше и малко късмет днес, че не допусна още голове", коментира Ел Маестро пред "Диема Спорт".

"Всички знаехме, че за победа днес ни трябва топ представяне на ключови позиции, като например Марселино, който направи изключителен мач. Също така пет-шест други футболисти, които даже успяха да надскочат тяхното ниво и въз основа на това успяхме да победим. Опитвам да подготвям тима за големите мачове, както към другите. Да намерим слабите страни на противника и да неутрализираме силните, както всяка седмица и опитвам да намеря малко психологическа магия, която днес подейства", каза още Нестор Ел Маестро.

Попитан за мястото на този успех в кариерата му, той отговори:

"Тази победа има много специално място в кариерата ми - невероятна атмосфера и такава чудесна атмосфера. Една от най-хубави победи в кариерата ми."

"Ние опитваме да печели всеки мач, но просто дербито е нещо по-специално за феновете", заяви Ел Маестро, а по повод ексцесиите с феновете на стадиона, той коментира:

"Мисля, че има хора, които са по-подходящи да говорят по тази тема. Аз съм чужденец тук и не е моята роля да говоря за тези неща тук. Само по телевизията съм виждал да се замерят със сигнални ракети. Не на живо."

На въпрос дали е имал поставен ултиматум за победа над Левски, треньорът на "червените" каза:

"Не, всъщност в последната седмица не съм се виждал с нашия собственик, тъй като той е в чужбина. В добри отношения сме. Не чета вестници и малко ме изненадвате с този въпрос."

В края той се обърна отново към феновете на ЦСКА-София: "Бяхте днес невероятни. Въпреки това, че бях съсредоточен върху мач, няколко пъти се обърнах и това, което видях беше невероятно."