"Имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ."

Това беше коментарът пред журналисти в парламента на лидерката на БСП Корнелия Нинова при полагането на клетвата от новото служебно правителство.

Според нея "сбърканите промени в Конституцията", гласувани от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" са довели до този резултат.

В резултат на това имаме политически служебен кабинет, с министър-председател Димитър Главчев не можем да говорим за независим служебен кабинет, допълни Нинова.

"БСП категорично се разграничава от всички тези действия. Не гласувахме промените в Конституцията, не отидохме на „квазиконсултациите при президента“, това не бяха истински консултации, беше опит всички политически партии да бъдат въвлечени като съотговорни, продължи тя.

Събитията в МВР подлагат под съмнение честните избори, коментира още Нинова.

От БСП искат "гаранция за честни избори, но всичко, което се изнася за МВР било потресаващо и не давало гаранция за честността им".

Нинова нарече "грешката" оставането на Калин Стоянов  като служебен вътрешен министър, защото са заложени "мини". Това е първият служебен кабинет, който започва работата си с протести, още преди министрите да са се заклели, посочи Нинова. Според нея и Живко Коцев не следва да остане главен секретар на МВР.

След първоначалното обявяване на кабинета при президента Румен Радев в петък присъствието на Стоянов беше един от най-спорните моменти. Главчев обаче направи друга смяна - на предлагания за външен министър, който се оттегли по "лични причини".