Съдийскака колегия (или по новите промени - ВСС) отхвърли предложение да изслуша сега във връзка с групата около Мартин Божанов-Нотариуса, двама "знакови" съдии от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. Това са експредседателят Георги Ушев и Андон Миталов.

През първия най-често минаваха остри атаки срещу Лозан Панов при миналия състав на ВСС, когато мнозинстото в съвета с охота "поемаше" подадената топка.

Иначе последната известна активност на Ушев, който правораздава в Софийския апелативен съд, бе в средата на февруари т.г., когато прати право на отговор до "Свободна Европа", след като се появи в тяхна разработка - че още като съдия в Районния съд е гледал дела на Нотариуса.

"В качеството ми на съдия в най-големия и натоварен български съд – Софийски районен съд, съм правораздавал по хиляди дела. Делото на Мартин Божанов е едно от тях и няма никаква причина да го помня като особен случай в кариерата си. Нито тогава, нито впоследствие съм влизал в нерегламентирани персонални отношения с лицето. От статията Ви узнах, че горната инстанция е потвърдила присъдата ми, което за всеки магистрат означава, че преценката му по фактите и правото е била правилна", пишеше съдията в позиция до медията.

А пък вторият се прочу неволно, като стана първият българин, санкциониран по закона "Магнитски" от САЩ. Причината бе странна - че със свое постановление пусна за няколко дни в Русия подсъдимия Николай Малинов, да получи орден от Путин - след което той се върна (и делото му още си крета на първа инстанция, б.р.).

Парламентарната комисия "Нотариуса"

Двамата плюс Галя Георгиева - друго бивше острие на мнозинството около Сотир Цацаров в бившия ВСС, при изслушването на 29 февруари във временната парламентарна комисия за Нотариуса бяха поименно посочени от Веселин Денков - че мерките му за неотклонение се падали основно на тях (обективен факт е, че целият АСпНС се състоеше от 15 по щат, а понякога реално 14 съдии, т.е. - пряко сили 5 тричленни състава. Не беше голямо събитие, че се въртят едни и същи магистрати, б.р. на Клуб Z).

На база на това оттогава Галя Георгиева е много активна, както казва - в опит да изчисти името си. Тя веднага бе изслушана от Прокурорската колегия, където дори отнесе разработка срещу Ивайла Бакалова и призова да се разседва Антикорупционният фонд, защото бил заплаха за националната сигурност. А днес е канена във въпросната парламентарна комисия.

Стигаме до ВСС, който също днес тряваше да се произнесе по искането й да бъде изслушана и там. При това не пред специално създадената комисия за Мартин Божанов-Нотариуса, а публично - на заседание на Съвета, защото то се излъчва.

Съветът се съгласи единодушно, само че това ще стане по-нататък - на 18 април, тъй като тя носи много документи, а има и други, с които кадровиците трябва да се запознаят.

Но пък така Атанаска Дишева сложи на масата предложение: като ще изслушват Георгиева, да викнат и другите двама поиенно споменати - Ушев и Миталов.

Тук буквално всички останали се изправиха срещу Дишева - какво целяла с това (по Магдалинев), че има разлика, защото Галя Георгиева сама е предложила да бъде изслушана, а другите двама не са, че да - предложението е добро, но не е сега моментът (по Георги Чолаков). Все пак предложението й бе отхвърлено, най-вече с аргумента, че може и най-вероятно ще поканят Ушев и Миталов, но това ще стане по-натам - когато изслушат Георгиева и се запознаят с това какво тя носи.

Освен това - най-вероятно ще се случи на закрито заседание на самата временна комисия за Нотариуса а не на заседание на целия ВСС, което, както е известно, се излъчва онлайн.

Атанаска Дишева обеща, че ще поднови предложението си и няма да забрави.